Fietsmodus aan, smartphone uit

Je kunt niet half op de weg letten en half op je telefoon kijken. Maar toch zijn er nog veel jongeren die hun smartphone in hun hand hebben tijdens het fietsen. Net als in de auto kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Je moet in het verkeer hoe dan ook alert zijn.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Met deze redenen is vandaag de Fietsmodus School Challenge gestart waarin scholieren op de proef worden gesteld. Ze mogen hun smartphone onderweg niet gebruiken. Hiermee kunnen ze een 538 Dj’s On Tour XXL Schoolfeest winnen.

Gevaar bewust

Pieter Litjens, de Amsterdamse wethouder van Verkeer en Vervoer, en Michael Kulkens van de stichting T-Butterfly verrichtten de landelijke aftrap. Stichting T-Butterfly wil jongeren bewust maken van de risico’s van het gebruiken van je smartphone in het verkeer. Deze challenge is onderdeel van de campagne Fietsmodus. Een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met telecom providers en provincies. 

Laat je smartphone links liggen

“We zien dat jongeren steeds meer gebruik maken van hun smartphone op de fiets. Nog snel even social checken, een ander liedje opzoeken of appje lezen. Helaas spelen smartphones bij een op de vijf fietsongelukken van jongeren een rol. Met deze campagne dagen we jongeren uit. Stap je op de fiets, zet je modus aan en je bent offline in het verkeer” – Zegt Minister Schultz van Haegen. 

Wethouder Litjens: “Natuurlijk snap ik hoe verleidelijk het is om even je telefoon te pakken als je hoort dat je een nieuw bericht hebt. Maar het kan echt heel gevaarlijk zijn. Zeker in een drukke stad als Amsterdam, waar auto’s, scooters, trams, taxi’s en fietsen tegelijkertijd langs en door elkaar heen gaan. Als stad doen we er alles aan om het zo veilig mogelijk te maken, maar je moet zelf natuurlijk ook opletten. Daarom: laat je smartphone even links liggen als je op de fiets zit.”