File gedragscodes voor motorrijders

Motorrijders zijn er maar wat goed mee bekend: automobilisten die het raampje naar beneden draaien om hun asbak te legen of een peuk uit het raam te gooien. Bestuurders die bij een oponthoud helemaal naar links sturen om te zien wat daarginds nu eigenlijk aan de hand is. Maar wat is toegestaan? En wat niet?

VERJO

— Advertentie —

Motorrijders die in een file tussen de auto’s rijden, moeten te allen tijden alert zijn. Want het gaat op de Nederlandse wegen nogal eens mis met het passeren van auto’s. Om de verkeersveiligheid op niveau te houden en irritatie tegen te gaan leggen wij een aantal filegedragscodes voor waaraan jij je als motorrijder en automobilist kunt houden. Het gaat hierbij vooral om fatsoen en het hebben van begrip voor elkaar. Onderstaande gedragscodes zijn een advies en geen wettelijke regeling. De spelregels die samen de gedragscode vormen worden ondersteund door de belangrijkste organisaties op het gebied van verkeersveiligheid waaronder ANWB, KNMV en BOVAG.

Gedragscodes voor motorrijders

Waarschuw achterop komend verkeer. Verminder geleidelijk je snelheid bij het naderen van een file. Gebruik eventueel je alarmlichten en remlicht om anderen achter je tijdig te waarschuwen. Kijk altijd in je spiegels of het verkeer achter je ook op tijd afremt. Om verwarring bij automobilisten te voorkomen gebruik je geen richtingaanwijzers of alarmlichten als je tussen de file doorrijdt. 

Pas je snelheid aan. Het snelheidsverschil tussen voertuigen in de file mag nooit meer zijn dan 10 kilometer per uur. Gebruik altijd je richtingaanwijzers en indien nodig alarmlichten. Heeft de snelweg meer dan twee rijstroken? Kies dan de positie tussen de twee rijstroken aan de linkerkant.

Houdt rekening met andere motorrijders. Rij rustig achter elkaar tussen de file door. Zorg dat er minstens twee auto’s afstand zit tussen jou en degene die voor je rijdt. Kies ook altijd voor dezelfde doorgang.

Wees alert op onverwachts gedrag. Denk hierbij aan automobilisten die plotseling van rijstrook kunnen wisselen of uitstekende armen uit auto’s bij warm weer.

Verplaats je naar de rijstrook. Indien de file weer op gang komt dien je jezelf terug te verplaatsen naar de rijstrook. Geef dit altijd aan met je richtingaanwijzer.

Gedragscodes voor automobilisten

Gebruik je spiegels goed. Gebruik met regelmaat je spiegels als je in de file staat om achteropkomend verkeer goed in de gaten te houden. Motorrijders worden nog vaak niet of te laat door automobilisten opgemerkt.

Het midden van de rijstrook. Motorrijders halen de file tussen de rijstroken in. Wanneer je op het midden van je eigen rijstrook rijdt geef je motorrijders voldoende ruimte om in te halen. Als je ziet dat een motorrijder nadert kun je hem/haar nog meer ruimte geven door een ietwat naar rechts uit te wijken.

Het wisselen van rijstrook. Kijk voor je van rijstrook wisselt op voorhand goed in je spiegels en waarschuw achterop komend verkeer door richting aan te geven. Houdt ook altijd rekening met de dode hoek van je spiegel. Het kan zomaar zo zijn dat zich daar een inhalende motorrijder bevindt.

Open niet zomaar je portier. Open enkel je portier als het écht noodzakelijk is. Kijk daarvoor wel eerst goed in je spiegels of niemand je wilt inhalen. Als het enkel gaat om verkoeling bij warm weer buiten, adviseren we om enkel je ramen te openen of de airco aan te zetten

Ben jij motorrijder en heb je nog andere tips voor motorrijders in files? Laat het ons weten en dan zetten we heb hierbij.