Flinke stijging in verkoop nieuwe campers en caravans

In de eerste zes maanden van 2017 werden in ons land maar liefst 1.258 nieuwe kampeerauto’s en 4.504 nieuwe caravans geregistreerd. Een stijging van respectievelijk 16,4 en 4,0 procent vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor. Rijscholen bieden om die reden steeds vaker verschillende caravantrainingen aan.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Op dit moment telt Nederland bijna 550.000 caravans en campers. Van de meerpersoons-huishoudens heeft 1 op de 9 een caravan of camper in bezit.

Toenemende verkoop

Uit vrijgegeven cijfers van BOVAG, Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en VWE blijkt op vakantie gaan met de caravan weer aan populariteit toe te nemen. Zo sprak branchevereniging BOVAG een paar weken geleden nog over een verkooprecord voor de maand mei. In de maand juni steeg de camperverkoop met 20,3 procent ten opzicht van juni 2016 en kon dus opnieuw de vlag uit bij de dealers.

1 op de 9

Het aantal campers in ons land groeit gestaag en is de afgelopen tien jaar verdubbeld. In 2016 werd in het najaar de 100.000ste kampeerauto op naam geregistreerd. Op 30 juni 2017 stond de teller alweer op 106.761. Opgeteld bij de 442.029 caravans staat de teller nu op een totaal van 548.790 stuks. Een snelle rekensom leert dat 11,5 procent van de 4,8 miljoen meerpersoonshuishoudens in ons land een caravan of camper bezit. Wat neer komt op 1 op de 9.

Caravantraining

Vakantiegangers die een caravan aanschaffen hebben soms onvoldoende ervaring met het rijden van een auto-caravancombinatie. Ze vinden het zelfs lastig. De auto ligt tenslotte anders op de weg, is een stuk zwaarder en ook het remmen voelt niet hetzelfde. Daarnaast zijn er nog bestuurders die wel al prima met een caravan de weg op kunnen, maar graag bepaalde technieken beter onder de knie willen krijgen. Om aan de behoefte van deze mensen te voldoen bieden steeds meer rijscholen caravantrainingen aan. Vaak in de vorm van een intensieve caravantraining of als korte opfriscursus.