Gazelle blokkeert smartphone op fiets

Fietsfabrikant Gazelle is momenteel bezig met het ontwikkelen van de allereerste fiets die WhatsAppen en bellen onmogelijk maakt tijdens het rijden. De SafeDrivePod blokkeert het gebruik zodra er harder dan 10 kilometer per uur wordt gegaan. Met deze innovatie hoopt Gazelle de verkeersveiligheid een boost te geven.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

“De fiets met SafeDrivePod werkt heel simpel: het ingebouwde systeem maakt via bluetooth verbinding met de app op de telefoon. Als fietsers opstappen en minstens 10 kilometer per uur rijden, schakelt de smartphone automatisch uit. Fietsers kunnen in dat geval niet meer afgeleid raken. Ze richten zich volledig op het verkeer”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Vrijwillig

Wel is het zo dat de eigenaar van de fiets vrijwillig de blokkering mogelijk moet maken. De fietser moet namelijk eerst zelf de app op zijn/haar smartphone installeren, waarna via bluetooth een verbinding wordt gemaakt met de fiets.

Bezorgdheid ouders

Volgens Gazelle is het systeem handig voor bezorgde ouders die vrezen dat kun kind al append door het verkeer fietst. Uit onderzoek is gebleken dit de grootste bezorgdheid is van ouders. “Met deze fiets liggen zij niet meer wakker. Het systeem valt niet te omzeilen zonder medeweten van ouders”, zegt Paul Hendriks van SafeDrivePod. 

Wettelijk verbod

Mogelijk komt er in de toekomst een wettelijk verbod op smartphonegebruik op de fiets. Minister Schultz van Haegen liet eerder al weten te kijken naar mogelijkheden om een wettelijk verbod op het appen op de fiets in te voeren. Bij ongeveer een op de tien fietsongelukken zou een smartphone betrokken zijn. In de leeftijdscategorie van 12 tot 34 jaar ligt dat cijfer zelfs tweemaal hoger.