Gebruik lachgas in verkeer blijft toenemen

lachgas

De politie heeft woensdag een 19-jarige automobilist uit Rotterdam op de A9 in de richting van Alkmaar aangehouden die volgens andere weggebruikers tijdens het autorijden lachgas zou gebruiken.

VERJO

— Advertentie —

Toen agenten ter plaatse kwamen zagen ze dat de jongeman met een gevulde ballon aan zijn mond zat. Toen hij de politie zag moffelde hij snel de ballon weg. De politie heeft deze bestuurder stilgezet en hij bleek een fles met twee kilo lachgas bij zich te hebben. De politie heeft een zogenaamde 130-procedure in werking gesteld en het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Bij een 130-procedure meldt de politie zijn bevindingen aan het CBR. Deze gaat dan een onderzoek doen of de bestuurder geestelijk en lichamelijk wel in staat is een motorvoertuig op verantwoorde wijze te besturen.

Lachgas in verkeer niet ok

Lachgas wordt via een ballonnetje geïnhaleerd en veroorzaakt een kortstondige roes. Tijdens die roes ben je volgens gebruikers "even helemaal van de wereld". "Het is dus niet oké dat mensen met lachgas op het verkeer in gaan", zei Ingrid Wetser van Veilig Verkeer Nederland onlangs in een artikel van de NOS. Het gebruik van lachgas is wettelijk niet verboden en het zou volgens Wetser goed zijn als dat verandert, "maar het zou nog beter zijn als mensen vandaag al hun verantwoordelijkheid pakken en niet het verkeer in gaan als ze een genotsmiddel hebben genomen."

Waarschuwingscampagne

Volgens Wetser ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. En ook bijrijders hebben die verantwoordelijkheid. "Je stapt toch ook niet in de auto bij iemand die alcohol gedronken heeft. Dat rijden onder invloed van lachgas niet strafbaar zou zijn, klopt niet volgens advocaat Bert Kabel. Er zijn diverse wetsartikelen die het mogelijk maken om mensen die onder invloed zijn en/of gevaarlijk rijgedrag vertonen, te vervolgen. Kabel denkt dat het zou kunnen werken om het strafbaar te maken om lachgas in het compartiment van de auto te hebben. Ook ziet hij wel iets in een waarschuwingscampagne waarin duidelijk wordt gemaakt dat je voor afwijkend rijgedrag gepakt kunt worden. "Het maakt eigenlijk niet zo uit waardoor een ongeval is veroorzaakt. Het kan een smartphone zijn of lachgas. En daar kun je voor veroordeeld worden." Ook Ingrid Wetser van VVN vindt een campagne een goed idee.

 

Meer via »

en via »