Goed nieuws: Lagere snelheidsboetes in 2017

Meestal komt het Ministerie van Veiligheid en Justitie tegen het einde van het jaar met verhogingen van boetes voor het volgende jaar. Maar wij als weggebruikers hebben dit keer mazzel! De boetes zullen in 2017 iets omlaag gaan.

VTO

— Advertentie —

Een euro goedkoper

De boetes voor snelheidsovertredingen dalen met 0,03 procent. Dat scheelt al toch weer een hele euro. Dit percentage is gebaseerd op de wijzigingen van de consumentenprijsindex in de periode van 1 juni 2015 tot 1 juni 2016. Dit is vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het geldt alleen voor snelheidsboetes. Andere verkeersovertredingen blijven hetzelfde. Het Ministerie van Justitie wilt al een lange tijd naar een systeem toe waarbij een weggebruiker die vaak een overtreding maakt, ook meer moet gaan betalen. Ook dit systeem wordt in 2017 niet doorgevoerd. Of je nou elke week een bon rijdt of een keer in het half jaar, de boetes blijven gelijk.1 

Administratiekosten

Wel bedragen de administratieve kosten bij elke verkeersboete 9 euro. Net als dit jaar, moet je dat dus ook betalen in 2017. Tot en met 2015 was dit nog 7 euro. Deze verhoging levert de overheid ongeveer 23 miljoen euro op per jaar.

Wanneer krijg je een boete?

Je krijgt een boete vanaf 7 km per uur te hard rijden bij een limiet onder de 100 km per uur. Bij de limieten 100 en 120 kilometer per uur krijg je een boete vanaf 8 km per uur te hard rijden. Bij 130 volgt een boete als  je 136 km per uur of harder rijdt. Uiteraard gaat er altijd nog een snelheidscorrectie af. Bij minder dan 100 km per uur gaat dit om 3 km per uur, bij een snelheid vanaf 100 (120?) km per uur geldt een correctie van 4 km per uur. Bij 130 km per uur is 5 km per uur de correctie. De meeste verkeersboetes in Nederland ontstaan door te hard rijden.