Harde kritiek op subsidies elektrische auto

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft harde kritiek geuit op de subsidies voor elektrische auto’s. De miljarden aan subsidie hebben geen milieuwinst opgeleverd. Het heeft de auto-industrie wel in staat gesteld om meer vervuilende auto’s te verkopen op andere plekken.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

“We hadden er nooit aan moeten beginnen”

Wiebes heeft in een interview met Autoweek harde kritiek geuit op de subsidie voor hybride en volledige elektrische auto’s. “We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen”- aldus de staatssecretaris. 

Leaserijders maakten gretig gebruik

Leaserijders maakten graag gebruik van de regeling maar bleken onderweg maar voor een kwart elektrisch te rijden. De subsidie voor plugin hybride auto’s werd in de praktijk daardoor meer een subsidie voor benzine-auto's. Voor elke zuinige auto die hier verkocht werd, kon de industrie elders in Europa een onzuinige wagen verkopen. De netto-CO2-winst bleef zo nihil. 

Volledig elektrisch

Wiebes bekritiseert ook de subsidie voor volledig elektrische auto’s, dit wordt volgens hem overgesubsidieerd. De auto-industrie moet veel meer zuinige auto’s verkopen om aan de Europese CO2-eisen te voldoen. De auto-industrie moet deze duurzame auto’s zelf aantrekkelijker maken zonder dat de overheid er steeds maar belastingvoordeel voor moet geven. 

Bron: RTL Nieuws