Hele binnenstad Amsterdam 30 km-zone

De hele binnenstad van Amsterdam wordt straks een 30 km-zone. Dat staat in het bestuursakkoord dat D66, GroenLinks en PvdA hebben gesloten voor Amsterdam Centrum.

VERJO

— Advertentie —

“Ons doel is een open en vrije samenleving, een dynamische economie met plek voor iedereen", zegt beoogd bestuursvoorzitter Boudewijn Oranje van D66. Dat betekent dan wel dat automobilisten en leveranciers in de binnenstad niet harder dan 30 km mogen rijden. De limiet moet gelden voor het hele stadsdeel, met uitzondering van de Prins Hendrikkade en de route Weesperstraat / Kattenburgerstraat.

Meer plek voor fietsers

De maatregel moet zorgen voor een schonere lucht. Fietsers moeten op hun beurt meer plek krijgen om te rijden en om te stallen. Daarbij willen de coalitiepartners scooters van het fietspad naar de rijweg verplaatsen, en touringcars op termijn weren uit de binnenstad.

Geen plek voor feestgangers

Oranje mag dan stellen dat er plek blijft voor ‘iedereen’, daar vallen niet toeristen en feestgangers onder die meedoen aan kroegentochten of die zich voortbewegen op bierfietsen, in partysloepen en varende hottubs. ”Wij werken niet mee aan initiatieven die mensen in groepsverband door de binnenstad leiden", staat in het akkoord.

Bron: Telegraaf