Nieuws voor rijscholen

CBR

Het CBR: rijschool inschrijven en examens reserveren

donderdag 06 april 2017 | Daisy Kossen

Erwin Veenboer gaf als docent van De VerkeersAcademie tijdens de Startersdag aankomende rijinstructeurs en rijschoolondernemers uitgebreid uitleg over hoe zaken geregeld worden bij het CBR.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Rijschool inschrijven

Om als rijschool daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan, dien je de naam van jouw rijschool te registeren bij het CBR. Je kunt het CBR op twee manieren verzoeken om te worden ingeschreven als rijschool, namelijk via telefoonnummer 0900 0210 of door het invullen van het contactformulier op de website. Nadat je bij het CBR kenbaar hebt gemaakt dat je jouw rijschool wilt inschrijven, ontvang je een inschrijvingsovereenkomst in tweevoud en een inschrijfformulier. Deze documenten stuur je ingevuld terug naar het CBR, samen met een kopie van de WRM-bevoegdheidspas. Ook dien je dan het vereiste inschrijfgeld van 332,50 euro over te maken. Nadat alles in goede orde is ontvangen en verwerkt brengt het CBR de inschrijving tot stand. Jaarlijks betaal je dan nog een bijdrage van 30,55 euro om ingeschreven te blijven staan.

Aanvullende eisen lesauto

De wettelijke eisen voor een lesauto tijdens het examen kun je vinden in hoofdstuk 3 (Verklaringen van rijvaardigheid) van het Reglement rijbewijzen. Naast de wettelijke eisen mag het CBR aanvullende eisen stellen aan examenvoertuigen:

  • Naamsvermelding;
  • L op het dak;
  • Oogspiegel;
  • Lifehamer;
  • 4/5 deurs;
  • Inrichting voertuig;
  • Navigatie;
  • Achterruit verwarming;
  • Verbod (religieuze) opschriften.

Slagingspercentages rijscholen

Het CBR is verplicht de slagingspercentages met betrekking tot de praktijkexamens van de ingeschreven rijscholen openbaar te maken. Dat gebeurt via de website www.rijschoolgegevens.nl. Het gaat hierbij om de slagingspercentages van de afgelopen vier kwartalen. Deze gegevens worden elk kwartaal vernieuwd. Je wordt als rijschool pas verwerkt in het kwartaal dat volgt op de datum van je eerste praktijkexamen. Je bent dus niet direct zichtbaar.

Examens reserveren

Het CBR werkt met het online reserveringssysteem TOP internet. Binnen dit systeem kunnen rijscholen examens, toetsen en nascholingsactiviteiten reserveren en registreren. Leerlingen kunnen ook zelf een theorie-examen reserveren voor auto, motor en bromfiets. Dat gaat via de website van het CBR. Het is voor leerlingen niet mogelijk om zelf praktijkexamens aan te vragen. Om als rijschool examens te kunnen reserveren, moeten je leerlingen je van te voren via een formulier gemachtigd hebben. Anders is het niet mogelijk om een examen in te plannen. Het CBR streeft naar een reserveringstermijn van maximaal 7 weken.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!