Het is slecht gesteld met de luchtkwaliteit

Ondanks maatregelen zoals het autoluwer maken van straten, milieuzones en het verbeteren van de doorstroming van het verkeer voldoet Nederland nog steeds niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Metingen

Dat het slecht gesteld is met de luchtkwaliteit blijkt uit een rapport van Milieudefensie. Zij hebben in 58 verschillende steden in ons land de luchtkwaliteit gemeten. Er werd een te hoog gehalte stikstofdioxide gemeten op 11 van de 58 plekken. Amsterdam komt daarbij het slechtste uit de test. Op de Stadhouderskade werd de hoogste hoeveelheid stikstofdioxide gemeten: 46 microgram per m3. Dit terwijl de Europese norm 40 microgram is.

RIVM

Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bleek vorig jaar dat de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide gedaald is met 20% in vijf jaar. Uit het onderzoek bleek echter ook dat op een groot aantal plekken in ons land de norm voor stikstofdioxide nog steeds wordt overschreden. 

Actie nodig

Volgens Milieudefensie overlijden jaarlijks duizenden mensen door ongezonde lucht. De organisatie pleit dan ook voor maatregelen zoals schonere auto’s, minder hard rijden en meer gebruik van fiets en ov. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat in een reactie weten: “Een schone en gezonde lucht is belangrijk en daarom vind ik het goed dat ook Milieudefensie dit blijvend onder de aandacht brengt.” Uit het onderzoek van het RIVM blijkt volgens haar dat er nog slechts enkele knelpunten zijn in de binnensteden. Om die op te lossen heeft ze met de gemeenten een actieplan opgesteld. Volgens Anne Krol, campagneleider bij Milieudefensie, is dit plan “volstrekt ontoereikend”. Zij ziet de luchtkwaliteit als het grootste milieuprobleem van de afgelopen jaren. Tegen nieuwszender BNR zei ze dat de overheid veel meer zou moeten doen om gemeenten te helpen dit te verbeteren. Ook zou de overheid volgens haar meer in moeten zetten op schonere auto’s. 

Bron: AD / Eenvandaag