Hier herken je een lekke band aan

lekke band

Er is niks zo vervelend om op vakantie stil te staan met een lekke band. En als je het niet op tijd doorhebt, kan het ook nog gevaarlijk zijn. Waar herken je een lekke band nou aan? Een paar tips.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Doorrijden met een lekke band kan gevaarlijk zijn, doordat de auto kan gaan slingeren of onvoorspelbaar kan reageren. Belangrijk is dus om te weten waar je op moet letten, zodat je snel kan stoppen en de band kan verwisselen (Of de ANWB bellen).

Tips
  • Let op lampjes en mededelingen: Moderne auto's zijn vaak uitgerust met sensoren die de luchtdruk in de band meten. Deze sensoren waarschuwen jou door middel van een brandend lampje, een mededeling of een piepje zodra lucht ontsnapt uit de band. 
    
  • Let op het rolgeluid. Als je band lek is, zal het rubber gaan zoemen. Gaat de lucht er snel uit, kan het een klapperend geluid opleveren.
    
  • Sturen. Als je een probleem hebt met je banden, zal de auto zwaarder gaan sturen. De auto reageert niet meer zo precies en wijkt af naar links of rechts als je het stuur los laat. 

Voel en hoor je dat er iets mis is? Hou het stuur goed vast, zet je alarmlichten aan en rij rustig naar een inham of parkeerplaats. Rem niet te hard.

Veiligheid

Zorg altijd dat je ver genoeg van de rijdende auto's vandaan staat. Een parkeerplaats is natuurlijk het beste, maar dat lukt niet altijd. Draag dan veiligheidshesjes en zet de gevarendriehoek neer op een flinke afstand (50 tot 150 meter), zodat andere automobilisten weten dat er iets is en kunnen afremmen.

Sta je veilig? Dan kun je de band vervangen, of wachten op hulp. Succes!

Bron: AD.nl