Hoe kies je een goede rijschool, volgens het CBR?

Hoe vind je een goede rijschool? Met die vraag in gedachten heeft het CBR samen met de rijschoolorganisaties een site ontwikkeld. Op de site staan 14 tips over het vinden van een goede rijschool. Sinds dit weekend krijgen jongeren en hun ouders via o.a. advertenties op Facebook en Instagram tips.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Objectieve informatie blijkt nog niet makkelijk te vinden. Het CBR heeft daarom de handen ineen geslagen met de rijschoolorganisaties die ruim 1000 rijscholen vertegenwoordigen. De campagne loopt een half jaar.

We zetten de tips op een rijtje

Kies een goede rijschool; dat is niet altijd de goedkoopste

Eigenlijk nooit zelfs. Bij deze tip wordt uitgelegd wat een goede rijschool is.

 • Heeft een goed slagingspercentage. Landelijk is het gemiddeld 50% (het landelijk gemiddelde)
 • Werkt met een leskaart waarop je ziet hoe ver je bent met je opleiding;
 • Maakt duidelijke afspraken bij het uitvallen van een rijles, instructeur of lesauto;
 • Legt uit waarom het goed is om een tussentijdse toets te doen bij het CBR;
 • Laat jouw instructeur meerijden met de tussentijdse toets en het examen; zo kan hij je beter helpen met het vervolg;
 • Werkt met instructeurs die wettelijk het recht hebben om rijles te geven. Dat kun je zien aan de WRM-bevoegdheidspas.
Zet vooraf de kosten voor je rijbewijs op een rij

Het CBR gaat uit van een gemiddelde van 38 lessen. Dat lijkt wat aan de lage kant. Net als een lesprijs van 41 euro. Desondanks komt het CBR uit op een bedrag van 2300 euro. Zoveel kost het behalen van een rijbewijs.

 • € 1.589,30

  Rijlessen (gemiddeld 38,38 lesuren x gemiddelde lesprijs € 41,41**)
 • € 33,80

  Gezondheidsverklaring CBR
 • € 75,00

  Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 31,25)
 • € 500,00

  Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 100 +
  kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)
 • € 80,00

  Tussentijdse toets (40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets €100 + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)
 • € 38,90

  Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)
 • € 10,00

  Pasfoto’s voor rijbewijs
 • € 2.327,00

  TOTAAL
Laat je instructeur inschatten hoeveel rijlessen je nodig hebt

Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 38 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2017). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Die kan dit vanuit ervaring het beste doen.

Overleg met je instructeur wanneer je klaar bent om rijexamen te doen

Je kunt het beste met de instructeur van je rijschool overleggen wanneer je rijexamen mag doen. Die weet het best wanneer je klaar bent om te kunnen slagen voor je examen en hoeveel lessen je daarvoor nodig hebt. Hij kan je uitleggen wat je allemaal moet kunnen en kennen om veilig en zelfstandig te kunnen autorijden.

Gezakt voor je rijexamen? Ga direct door met rijlessen

Helaas gezakt voor je rijexamen? Dan kan de rijschool een herexamen voor je regelen. Dat kan op zijn vroegst twee weken later. Die tijd heb je minimaal nodig om je voor te bereiden op het volgende examen. Je bent immers niet voor niets gezakt.

Vergelijk vooraf de kosten van een rijles-pakket of losse lessen
 • Stel jezelf vooraf de vraag: wat denk ik te kopen als ik een pakket aanschaf?
 • Vraag de rijschool vooraf of alle lessen in de auto zijn of ook deels in de simulator;
 • Vraag of je met meerdere leerlingen in de auto zit;
 • Vraag hoe lang een les precies duurt;
 • Vraag of het examen en mogelijk ook één of meer herexamens bij de prijs in zitten;
 • Kijk goed naar de betaalvoorwaarden;
 • Kijk altijd of je geld terugkrijgt als je tussentijds wilt stoppen;
 • Check of de rijschool is aangesloten bij een garantiefonds. Als de rijschool helaas failliet gaat, dan is je vooraf betaalde lesgeld verzekerd onder de geldende voorwaarden;
 • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo.
Stuur op tijd een Gezondheidsverklaring op

Het CBR bekijkt of je medisch geschikt bent om auto te rijden. Daarom stuur je de Gezondheidsverklaring op via de site Mijn CBR. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR.

Leer eerst de lesstof en ga dan pas oefenen voor het theorie-examen

Een open deur zou je denken. Het beste kun je theorie-examen doen in het begin van je rijopleiding. Dan neem je een goede basis mee in de rijlessen. En je instructeur kan je voorbeelden van de theorie laten zien in de praktijk. Zo leer je veel sneller!

Laat je examinator zien dat je veilig en zelfstandig rijdt, perfect hoeft niet

Als je vooraf wilt weten hoe het gaat op een rijexamen met een examinator van het CBR, doe dan een tussentijdse toets. Die lijkt op een echt examen. Alleen kun je niet slagen of zakken. Wel kun je wennen aan de examensituatie. Je krijgt handige tips van de examinator, waar je iets aan hebt voor het examen. En je kunt vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op het examen.

Bereid je goed voor om sneller je rijbewijs te halen

Snel je rijbewijs halen? Een goede voorbereiding is het halve werk! Het begint met het kiezen van een goede rijschool. Daarna goed leren en oefenen voor het theorie-examen en je zo goed mogelijk voorbereiden op het rijexamen.

Kijk vooraf naar het slagingspercentage van je rijschool

Het slagingspercentage van jouw rijschool vind je op de site Rijschoolgegevens. Daar heeft het CBR de slagingspercentages van alle rijscholen verzameld. Zo kun je jouw rijschool goed vergelijken met andere.

Op de site is het slagingspercentage vermeld per rijschool en per rijbewijscategorie. Het gaat hierbij om de uitslagen van de rijexamens in de afgelopen vier kwartalen. Deze gegevens worden elk kwartaal vernieuwd.

Verder kun je op die site hun contactgegevens zien en vaak het adres van hun website.

Kies altijd een rijschool met goed slagingspercentage. Landelijk is het gemiddeld 50%. Kijk daarbij ook naar het gemiddelde slagingspercentage van de examenplaats waar je gaat afrijden. En als jouw rijschool in een landelijke organisatie werkt, check dan zijn slagingspercentage in jouw examenplaats.

Een tussentijdse toets maakt de kans om te slagen groter

Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet de tussentijdse toets bij een examenlocatie van het CBR. Een tussentijdse toets voor het autorijbewijs duurt 55 minuten. Dat is allemaal net als bij het gewone rijexamen. Zo ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto gaat. En je went alvast aan de examensituatie. Dat voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen.

Alle tips zijn terug te lezen op deze pagina.