Hoe krijg je nu een brandschone auto?

Natuurlijk kun je je auto, als hij vies is gewoon naar de wasstraat brengen, maar zelf wassen heeft ook zo zijn charme en bespaard natuurlijk in de kosten. Maar hoe krijg je hem nu weer snel en makkelijk blinkend schoon? En hoe krijg je vervelende zaken als vogelpoep en honingdauw van je auto af?

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De voorbereiding

Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt. Om de auto mooi schoon te wassen heb je nodig:

- Een schone poetsdoek; bij voorkeur een theedoek of eventueel een hydrofiel doek.
- een microfiber doek of washandschoen; gebruik van een spons wordt niet door iedereen aangeraden. In een spons kan zand of vuil zich
  ophopen, waardoor de lak kan beschadigen.
- Een emmer met sop; gebruik bij voorkeur autoshampoo of een ander voor de auto geschikt wasmiddel. Andere schoonmaakproducten
   kunnen de lak beschadigen.
- Glasreiniger voor de ruiten
- Reiniger voor de velgen
- Een schilderskwast voor de velgen
- Een tuinslang of hogedrukspuit en een extra emmer spoelwater.

Aan de slag!

Spoel eerst het vuil met de hogedrukspuit of tuinslang van de auto af. Zorg met de hogedrukspuit  wel dat je minimaal 20 centimeter afstand houd tussen de mond van de spuit en de lak van je auto. Dit om de lak niet onnodig te beschadigen.

 Was daarna de auto met sop. Was je auto altijd in de lengterichting. Draaiende bewegingen veroorzaken zogenaamde 'swirls' in de lak; cirkelvormige krassen die in het zonlicht goed te zien zijn

Vervang het sop als het tussentijds vies wordt, anders smeer je mogelijk zand of ander vuil op de auto. Gebruik voor het naspoelen een andere emmer met spoelwater.

De velgen

Spoel ook de velgen eerst af met de hogedrukspuit of tuinslang. Behandel de velgen daarna met velgenreiniger. Gebruik een schilderskwast om het middel goed te verdelen en schrob hardnekkig vuil weg. Spoel goed na met water en droog de velgen af met een thee- of droogdoek.

De ruiten

Om de ruiten schoon te maken, gebruik je glasreiniger op alcohol basis. Ook hier geldt: reinig de ruiten in de lengte. Vervolgens pak je een droge doek om de ramen droog te wrijven.

Specifiek vuil

Dode insecten
Dode insecten op je lak? Spuit de - droge! - auto in met insectenreiniger. Laat het even inwerken en spuit de auto daarna af met een hogedrukspuit.

Vogelpoep
Het is belangrijk om scherp te zijn op vogelpoep, aangezien de zuren uit de ontlasting een vernietigend effect op je autolak kunnen hebben. Verwijder vogelpoep daarom zo 'vers' mogelijk. Het laat zich gemakkelijk weghalen wanneer je een prop natgemaakt wc-papier op de bevuilde plek legt. Een paar minuten laten liggen en vervolgens verwijder je met het wc-papier ook de vogelpoep!

Hars en honingdauw

Hars en honingdauw zijn lastig van de auto te verwijderen. Zeker wanneer het kleverige goedje is uitgehard, omdat het al een tijdje op jouw auto zit. Hars is afkomstig van bepaalde boomsoorten, honingdauw wordt door bladluizen aangemaakt. Vers gevallen hars of honingdauw kun je proberen te verwijderen met lauwwarm water, wat autoshampoo en een zachte doek of spons. Vermijd grote krachten bij het verwijderen van vuil op je lak, om krassen te voorkomen.

Lukt het niet met water en zeep, gebruik dan geen agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten. Gebruik een middel dat ervoor is gemaakt, zoals harsverwijderaar van bijvoorbeeld Valma of Sonax. Dat werkt goed en is niet schadelijk voor de lak.

Parkeren onder de bomen kun je niet altijd vermijden. Bij een auto die goed in de was zit of is behandeld met een lakbeschermer, is hars gemakkelijker te verwijderen omdat het minder goed hecht.