Hoger slagingspercentage rijschool door bijscholing en RIS

Rijscholen adverteren maar wat graag met hun slagingspercentages op de website en social media. Het is hét belangrijkste cijfer voor leerlingen en hun ouders die rijscholen vergelijken alvorens ze een weloverwogen keuze maken. Hoe zorg je er als rijschoolhouder voor dat jouw slagingspercentage hoger is dan die van je concurrenten?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Riny Reijbroeck, docent aan De VerkeersAcademie, gaf aankomende rijinstructeurs tijdens de Startersdag een aantal tips waarmee ze hun slagingspercentage omhoog kunnen halen. 

WRM-bijscholing

Succesvolle rijinstructeurs blijven continu hun vakbekwaamheid verder ontwikkelen om zo hun leerlingen nog beter bij te kunnen staan. Rijinstructeurs kunnen bijvoorbeeld bijscholingen volgen als ‘faalangst instructeur’ of ‘NLP voor rijinstructeurs’. Tijdens deze bijscholingen worden je methoden aangereikt die ervoor zorgen dat je leerlingen op een juiste manier kunt bereiken. Je leert niet alleen je leerlingen beter begrijpen, maar je leert ook hoe je ervoor kunt zorgen dat ze jou goed begrijpen. Dit komt uiteraard de kwaliteit van je rijlessen zeer ten goede. Je leerlingen zullen zich op hun gemak voelen bij je en dit ook doorvertellen aan hun vrienden die nog een rijbewijs moeten halen.

Daarnaast kun je door het volgen van specifieke bijscholingen ook nieuwe doelgroepen bereiken. Denk bijvoorbeeld eens aan de WRM-bijscholing ‘lesgeven aan leerlingen met een beperking’. Tijdens deze bijscholing leren rijinstructeurs hoe ze op effectieve wijze les kunnen gaan geven aan leerlingen met een lichamelijke beperking en wat de mogelijkheden zijn voor het aanpassen van de lesauto.

Rijopleiding in Stappen

Rijopleiding in Stappen (RIS) is een opleidingsmethodiek waarbij jij jouw leerling stapsgewijs voorbereidt op het rijexamen. Die stappen zijn verdeeld onder vier modules en elke module is weer onderverdeeld in zogeheten scripts (vaardigheden). In totaal zijn er 46 vaardigheden waar de leerling aan moet voldoen. Pas als de leerling alle vaardigheden beheerst van de ene module, mag hij doorgaan naar de volgende. Deze stap-voor-stap aanpak zorgt ervoor dat zowel de leerling als jij een goed zicht hebben op het proces van de rijopleiding en waar eventueel extra aandacht aan moet worden gegeven.

En het werkt. Uit cijfers blijkt dat rijinstructeurs die werken volgens de RIS-methodiek een hoger slagingspercentage hebben dan rijscholen die nog werken volgens de reguliere WRM-methode. Het gemiddelde slagingspercentage in 2016: 50,0 procent voor het totaal aantal B-examens en 60,4 % voor RIS-examens.