Honderden spookauto's ontduiken belasting

In Amsterdam rijdt een groot aantal auto's rond waarvan het kenteken niet staat geregistreerd. De bestuurders ontduiken belastingen, hoeven flitsboetes niet te betalen en zijn praktisch onvindbaar.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Dat blijkt uit de bevindingen van een groep ambtenaren en juristen onder voorzitterschap van voormalig politiechef Bernard Welten. Die organiseerde een experiment met kentekens die door speciale scanauto's van de parkeerdienst worden geregistreerd.

De scanauto's van parkeerbeheerder Cition controleren alleen of de eigenaren hebben betaald voor het parkeren. Bij het experiment is gekeken of er meer informatie over het kenteken bekend is. Uit die analyse blijkt dat Cition maandelijks kentekens fotografeert die bij auto’s horen die volgens de RDW zijn gesloopt of geëxporteerd.

Tientallen auto’s in één maand

Volgens een betrokkene bij het experiment gaat het om tientallen auto’s in één maand. Op jaarbasis gaat het dus om een veelvoud daarvan.

De eigenaar van zo'n spookauto ontduikt wegenbelasting en is onvindbaar en hoeft dus ook niet bang te zijn voor flitsboetes en kan de auto zelfs gebruiken voor criminele activiteiten.

Beter samenwerken

Ook de kentekens van gestolen voertuigen worden op deze manier gefotografeerd. Daarbij gaat het maandelijks om zo’n tachtig auto’s.

Volgens Bernard Welten is dit een voorbeeld van hoe verschillende onderdelen van de overheid beter samen kunnen werken: "Vergeet nu even voor welke dienst of organisatie je werkt, maar denk: 'wat zou het beste zijn en het grootste resultaat bereiken?' Dat is heel logisch en tegelijkertijd gebeurt dat te weinig", aldus Welten.

Bron: RTL Nieuws