Interview van de week: Duco Hoogland (PvdA) maakt zich zorgen over de werkwijze van het CBR

Naast de VVD heeft Kamerlid Duco Hoogland ook Kamervragen gesteld over theorie-examens en de werkwijze van het CBR. In een interview met onze redactie vertelt hij meer over zijn standpunt.

VTO

— Advertentie —

Duco Hoogland is tijdens zijn studie politicologie actief geworden in de politiek. Vanaf 8 november 2012 is hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Zijn motto is “geen woorden, maar daden” en vorige week heeft hij Kamervragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Milieu, omtrent het theorie-examen. 

Duco Hoogland maakt zich zorgen over de huidige werkwijze van het CBR. Inmiddels is het duidelijk geworden dat vele kandidaten slagen voor het theorie-examen na het volgen van een turbotheorie-cursus. “Bestuurders moeten terug kunnen vallen op theoretische kennis tijdens lastige situaties in het verkeer. Als zij de theoretische kennis niet beheersen, gaat dat ten koste van de verkeersveiligheid”, vertelt Hoogland.
 

Meer betrokkenheid van de overheid

De taak van het CBR is zorgdragen dat de examinering goed verloopt. Hoogland is van mening dat de Tweede Kamer niet voldoende betrokken is bij het functioneren van het CBR, terwijl het publieke belang enorm is. “Aan de ene kant is het niet nodig om bij elk incident in te grijpen. Aan de andere kant hebben wij te maken met verschillende incidenten in korte tijd. Daarom wordt het tijd om naar een oplossing te zoeken”- aldus Duco Hoogland. 

Commissie van Infrastructuur en Milieu

Hoogland is fel tegen de turbo-cursussen en volgens hem moet het CBR er alles aan doen om te voorkomen dat kandidaten zonder kennis slagen voor het theorie-examen. Hij is benieuwd naar de relatie tussen de lagere slagingspercentages en de turbotheorie-cursussen. “Als politicus wil ik mij goed verdiepen in de materie en daarom heb ik Kamervragen gesteld. Er zijn veel mogelijkheden om de problematiek aan te pakken, maar ik ben benieuwd naar de reactie van de minister.” 

De commissie van Infrastructuur en Milieu komt binnenkort samen om over de problematiek binnen de rijschoolbranche te praten. Hierbij gaat het niet alleen over de turbotheorie-cursussen, maar ook over de kwaliteit binnen de rijschoolbranche en alle incidenten die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. 

Afbeelding: ANP/BNR