Nieuws voor rijscholen

rijinstructeur worden

Inzicht in gebruik ADAS bij rijles en rijexamen

dinsdag 26 februari 2019 | Miranda Schenkhuizen

Sinds 1 januari 2016 is het gebruik van ondersteunde systemen op vrijwillige basis toegestaan tijdens het praktijkexamen voor het B-rijbewijs.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Sinds 1 januari 2016 is het gebruik van ondersteunde systemen, zoals ‘adaptive cruise control’ en ‘keep your lane’, op vrijwillige basis toegestaan tijdens het praktijkexamen voor het B-rijbewijs. Het CBR heeft de SWOV gevraagd om te inventariseren of en hoe ADAS tijdens de rijles en het examen wordt gebruikt.

Voorzichtige conclusies

Gezien de lage respons onder opleiders (17%) kunnen alleen voorzichtige conclusies worden getrokken. Een meerderheid van de lesauto’s van de respondenten beschikt over een of meerdere ADAS systemen. Hoewel de respondenten het lesgeven in ADAS nuttig vinden, gebeurt dat in 30% van de lessen gepland maar meestal terloops. Ook tijdens het praktijkexamen komt ADAS weinig aan bod. Juist omdat het gebruik van ADAS in het rijexamen op vrijwillige basis is, ligt het initiatief bij de kandidaat. Die maakt daar zelden gebruik van (10%).

Nuttige toepassingen

Het onderzoek geeft het CBR inzicht welke systemen rij-opleiders en examinatoren nuttig vinden en hoe ze worden toegepast. De resultaten van deze inventarisatie worden meegenomen in de doorontwikkeling van het rijexamen.

 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!