Is het al tijd voor winterbanden?

We hebben een uitzonderlijk warme nazomer gehad in Nederland. Toch breekt nu het seizoen van de winterbanden aan. Bij een temperatuur van zeven graden of lager redt u het niet meer met uw zomerbanden.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

De werking van winterbanden

Het rubber van de winterbanden is aangepast op het koude weer. Winterbanden hebben een grover profiel dat lamellen bevat. Ze zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden. Wanneer u rijdt, vervormt het profiel van de band en grijpen de lamellen zich vast aan de weg. Zo heeft u met winterbanden meer grip als er sneeuw en ijs op de weg ligt en zult u minder snel last hebben van aquaplaning. Ook wordt de remweg korter.

Verplicht of niet verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden te nemen. De ANWB raadt wel aan dit te doen. Zeker als u veel op de weg zit. Als u van plan bent naar het buitenland te gaan, let dan op. Want in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Frankrijk, Italië en Spanje zijn winterbanden verplicht. Sinds 2010 kunt u in Duitsland en Oostenrijk zelfs een flinke boete krijgen als u in de winter zonder winterbanden rijdt.

Profieldiepte

Volgens de Nederlandse wetgeving moeten de banden van uw auto een minimale profieldiepte hebben van 1,6 millimeter. Voor winterbanden wordt tenminste 4 millimeter aanbevolen. Als het profiel minder dan 4 millimeter is, gaan de goede eigenschappen van de winterbanden verloren. Dan heeft u minder grip en wordt de remweg langer.