Is je auto wel echt zo schoon?

Als rijinstructeur breng je veel tijd door in de auto. Maar waar mensen zijn, leven ook bacteriën. Benieuwd hoe vies de binnenkant van een auto nou eigenlijk is?

VERJO

— Advertentie —

Niks tegen te doen

Doordat je leerlingen en jij van alles aanraken in de auto, worden tal van bacteriën overgebracht. Hier is niks aan te doen. De bacteriën kunnen daarnaast een tijd lang overleven op het oppervlak waarmee je in contact bent gekomen. Dit voorkomen is onmogelijk, tenzij je in de auto plaatsneemt met steriele handschoenen. Bacteriën geheel verbannen uit je auto is daarom onbegonnen werk. Wat je wel kunt doen is de auto schoonmaken wanneer deze zichtbaar vies is. Vooral de bodem van de auto kan erg vies worden. De matjes grondig schoonmaken is daarom aan te raden. 

Schoonmaken

Gebruik voor het schoonmaken van je interieur nooit te veel water. Dit kan voor vlekken op de bekleding zorgen. Vlekken zijn overigens het beste weg te halen met een speciale schuimreiniger. Nadat deze in is getrokken, kan je de vlekken wegborstelen. Een borstel (een tandenborstel bijvoorbeeld) kan ook goed van pas komen om vuil tussen de randjes en kieren te verwijderen. 

De airco

Een niet goed onderhouden en gereinigde airco kan een ramp zijn wat betreft viezigheid. In vuile airco’s kan schimmel gaan groeien. De sporen van de schimmel kunnen vervolgens het interieur ingeblazen worden. Wanneer mensen met een verzwakte weerstand deze inademen, kan dit resulteren in infecties van de luchtwegen en longen.