Jongeren positief over ADAS, maar zorgt wel voor afleiding

adas de verkeersacademie

Uit een enquete van TeamAlert blijkt dat jongeren blij zijn met rijhulpsystemen, al geven ze wel aan dat het ook voor afleiding kan zorgen. TeamAlert deed onderzoek via een enquête naar de bekendheid en het gebruik van ADAS onder jongeren.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Veel jongeren van de onderzochte groep zijn bekend met ADAS en sommigen hebben er ook ervaring mee. 

Enquete

Uit de enquête komt naar voren dat twee derde van de onderzoeksgroep weleens in een auto rijdt met zulke systemen. De meest gebruikte hulpsystemen zijn systemen die invloed hebben op de snelheid van de auto, die helpen bij het parkeren of die zorgen dat je binnen de rijbaan blijft. 

85% van de groep vindt ADAS een goede ontwikkeling en vindt ruim driekwart dat autorijden veiliger wordt door hulpsystemen.

Veilig of niet?

Ook werd er gevraagd waarom de jongeren wel of niet met ADAS rijden. Meer dan de helft geeft aan dat ze het makkelijk en ontspannen vinden om met ADAS te rijden en denken ze dat het veiliger is. 

Een derde van de groep rijdt liever zonder, omdat ze 'niet willen vertrouwen op technieken waarvan ze niet zeker weten of deze perfect werken.' Ook geeft ruim een kwart aan aan ADAS ervoor kunnen zorgen dat ze minder goed opletten in het verkeer. Dit komt omdat ze erop gaan vertrouwen dat de systemen dat voor hen doen, maar ook omdat ze afgeleid raken door de systemen zelf. 

Aankaarten

Aangezien de rijhulpsystemen verplicht worden voor het praktijkexamen, is het volgens TeamAlert belangrijk om het hierover te hebben tijdens de rijopleiding.