Kabinet verlaagt leeftijdsgrens buschauffeurs naar 18 jaar

Het kabinet heeft de leeftijdsgrens voor het behalen van een rijbewijs voor de bus afgelopen week verlaagd naar 18 jaar. De maatregel is nodig door het dreigend te kort aan buschauffeurs die steeds verder toeneemt.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In 1 januari 2017 waren zo’n 314.000 personen in het bezit van een D-rijbewijs. Van deze groep is maar liefst 92 procent 50 jaar of ouder. Slechts 1 procent is jonger dan dertig. Het aantal personen met een bus rijbewijs is de afgelopen drie jaar met 14,5 procent afgenomen. 

Vanaf dit najaar

Tussen 2011 en 2017 is al eens geëxperimenteerd met de verlaging van de leeftijdsgrens. De resultaten waren positief. Op dit moment varieert de minimumleeftijd - afhankelijk van de situatie – nog tussen de 21 en 24 jaar. Naar verwachting zal de nieuwe leeftijdsgrens rond dit najaar ingaan.

Vergrijzing buschauffeurs

De wet wordt herzien om ervoor te zorgen dat er in de toekomst genoeg nieuwe buschauffeurs zijn om het grote aantal oudere bestuurders die straks met pensioen gaan op te volgen. De leeftijdsverlaging zorgt er tevens voor dat de vervolgopleiding van jongeren die in het chauffeursvak willen stappen beter aansluit op hun middelbare school. Door de huidige leeftijdsgrens van minimaal 21 jaar sluiten scholing en arbeidsmarkt niet op elkaar aan. Jongeren die buschauffeur willen worden moeten nu eerst vier jaar wachten. Dat werkt niet.