Ken jij de gevaarlijkste kruispunten in jouw regio?

Meer waarde toevoegen aan jouw rijlessen en leerlingen voorbereiden op alle gevaarlijke kruispunten in de regio? RTL nieuws heeft hiervoor een handige tool ontwikkeld.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

RTL nieuws heeft een kaart ontwikkeld waarmee je gemakkelijk kunt zoeken naar de gevaarlijkste kruispunten bij jou in de buurt. Deze kaart is gebaseerd op informatie van Rijkswaterstaat, via het zogeheten Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland (BRON). 


Uitgebreide analyse

Voor de analyse van de gevaarlijkste kruispunten heeft RTL Nieuws de gegevens van 2012, 2013 en 2014 bij elkaar opgeteld. Deze zijn per jaar te zien op de kaart. Alleen punten waarbij volgens de administratie een exacte locatie is genoteerd, zijn meegenomen in deze analyse. RTL Nieuws geeft aan dat helaas niet alle ongelukken door de politie worden geregistreerd. Hierdoor kan het zijn dat er gegevens ontbreken in sommige regio’s. 

Gevaarlijkste kruispunt van Nederland

Uit ongevallencijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat het gevaarlijkste kruispunt van Nederland zich in het Twentse Lonneker bevindt. Met vijf heftige ongelukken in drie jaar tijd, waarvan twee met dodelijke afloop, is nergens anders een kruispunt met meer leed te vinden. Op het kruispunt van de Losserstraat met de Glanerbruggeweg en Lonneker Molenweg zijn tussen 2012 en 2014 de meeste zware ongelukken geregistreerd.

Geen voorrang verlenen

In Lonneker gaat het telkens mis omdat er geen voorrang wordt verleend. Dat is overigens ook de oorzaak van zo'n kwart van de dodelijke verkeersongevallen in Nederland. In 2014 vielen 570 verkeersdoden, van 357 registreerde de politie de toedracht van het ongeval. Bij 23 procent van die dodelijke ongevallen werd geen voorrang verleend.

"Enige jaren geleden is de hele kruising helemaal gerenoveerd. Toch heeft het niet geleid tot een veiligere situatie", stelt Matthie Kroezen van de Dorpsraad in Lonneker. Volgens de gemeente Enschede is op dit moment niet duidelijk wat er precies aan de hand is en waarom automobilisten vanaf de ondergeschikte zijwegen toch doorrijden over de provinciale weg. "Er is dus niet zomaar een oplossing voorhanden", laat de gemeente weten.

Op korte termijn staan geen verbeteringen op het programma. Samen met de Dorpsraad en de provincie Overijssel gaat gemeente Enschede wel op zoek naar maatregelen die wel leiden tot een veiligere kruising. 

Bekijk hier de gevaarlijkste kruispunten bij jou in de buurt.