Kinderen nog steeds slecht beschermd in auto’s

kinderen_achter_in_auto

Autogordels verkleinen de kans op dodelijk letsel bij een auto-ongeluk met zo’n 40%. Het effect van kinderbeveiligingsmiddelen is met 50% zelfs nog iets hoger. Toch wordt zo’n 1 op de 3 kinderen onvoldoende beschermd vervoerd tijdens een autorit.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Autobestuurders en passagiers op de voorstoel dragen vrijwel allemaal een autogordel. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom ligt het draagpercentage boven de 95%. Ook passagiers op de achterbank zijn steeds beter beschermd: van hen draagt inmiddels bijna 90% de verplichte autogordel, hoewel het percentage bij korte ritten binnen de bebouwde kom nog een stuk lager ligt.

Klaarblijkelijk is de volwassen Nederlander inmiddels zeer overtuigd van de noodzaak om een autogordel te gebruiken. Des te opvallender is het dat de bescherming van kinderen nog steeds veel te wensen over laat. Meer dan 30% wordt nog steeds onbeschermd of onvoldoende beschermd vervoerd tijdens een autorit.

‘Onbeschermd vervoer’ is onder meer reizen op een zitplaats zonder gordel, in een losse reiswieg of zittend op schoot bij een passagier. ‘Onvoldoende beschermd vervoer’ is vervoer waarbij het gebruikte beschermingsmiddel niet aan de wettelijke voorschriften voldoet, zoals alleen een gordel terwijl een kinderbeveiligingsmiddel gebruikt moet worden.

Bij een auto-ongeluk lopen kinderen die op de juiste wijze gebruik maken van een kinderbeveiligingsmiddel, zo’n 30% minder kans op ernstig letsel en maar liefst 50% minder kans op dodelijk letsel.

Bron: SWOV / Kansas State University