Kwaliteitsverbetering in de rijschoolbranche

De aftrap van de Startersdag was deze editie voor Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen. Tijdens zijn lezing legde hij (aankomende) rijinstructeurs uit op welke wijze zij de kwaliteit van hun rijschool kunnen verbeteren en welke voordelen dat ze gaat opleveren.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

“Wat is nou eigenlijk kwaliteit?”

Met deze vraag opende Hoornenborg de Startersdag. Een lastige vraag, zo bleek, want niet iedereen wist hier een duidelijk antwoord op te geven. Kwaliteit is tensotte een relatief begrip, gerelateerd aan het oordeel van de gebruiker. In het geval van rijscholen bestaan de gebruikers uit leerlingen en hun ouders en dienen rijscholen dus te denken vanuit hun behoeftes. 

Professionaliseren rijschool

Volgens Hoornenborg bestaat kwaliteit uit het professionaliseren van je rijschool. Dit doe je door jezelf tijdig en goed bij te scholen en door duidelijke afspraken op papier te zetten en deze naar nieuwe leerlingen te communiceren. Het is ook belangrijk om stil te staan bij je lesprijs en deze op een goede manier te berekenen. “Vergeet in die berekening niet mee te nemen wat je straks nodig hebt voor je oude dag”, gaat Hoornenborg verder. Als je als rijinstructeur moeite hebt met bepaalde zaken, zoals lesprijscalculatie, raadt hij aan om advies in te winnen bij mensen met verstand van zaken. “Of geef het helemaal uit handen”. Tot slot is ook de manier waarop je les geeft belangrijk. Zorg voor een goed lesplan en werk volgens een vast structuur.

Goed opleidingsinstituut

Alles begint met een goede opleiding bij een deskundig opleidingsinstituut. Deskundige en gemotiveerde docenten maken daarbij het verschil. Op de website van IBKI is het slagingspercentage van alle opleidersinstituten terug te vinden. De VerkeersAcademie staat daar met 1.020 geslaagden in 2016 eenzaam bovenaan.

Brancheorganisatie

Tot slot adviseert Hoornenborg de rijinstructeurs zich aan te sluiten bij een brancheorganisatie, zoals Bovag Rijscholen of het VRB. Dit levert zowel de rijschool als de leerling een aantal voordelen op. Het belangrijkste voordeel voor de leerling bij Bovag is dat hij/zij beschermd wordt door het Bovag Garantiefonds Rijscholen. Het fonds zorgt ervoor dat leerlingen altijd een vooruitbetaalde opleiding af kunnen maken bij een andere BOVAG-rijschool, mocht de betreffende rijschool onverhoopt failliet gaan. Dit geeft zekerheid en draagt daardoor bij aan het vergroten van het vertrouwen in jouw rijschool.

Voor rijscholen biedt het lidmaatschap voordeel op het gebied van kennisdeling, gezamenlijk inkoop en ondersteuning bij fiscale of juridische zaken. Via de brancheorganisatie is het ook mogelijk om bij Bovemij een verzekering af te sluiten met een speciaal ontwikkelde rijschoolpolis.