Kwartiertje over? Bekijk deze korte docu over boze automobilisten

docu boos

Slome linksrijders, bumperklevers, snelheidsduivels. Verkeersgedrag om soms razend van te worden. Maar waarom zijn we zo boos in de auto? Filmmaker Barbara van den Bogaard wilde het antwoord daarop graag weten. Daarom maakte ze, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, de korte webdocumentaire 'Martijn is boos' over agressie in het verkeer.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In de korte documentaire 'Martijn is boos' onderzoekt Barbara van den Bogaard, samen met verschillende experts, hoe het zit met agressie in het verkeer. 

Hoe ontstaat het? En hoe wordt er mee omgegaan? 

Experts

In de docu wordt er met verschillende mensen gesproken over agressie achter het stuur.  Met een coureur, waarbij frustratie het verschil kan betekenen tussen een podiumplek of de grindbak. Met algemene weggebruikers, maar ook met een agent van de verkeerspolitie, die het agressieprobleem dagelijks op de weg ziet. 

Er wordt een trainer EMG (Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer) geïnterviewd, hij leert weggebruikers omgaan met irritatie. En er wordt gesproken met hoogleraren die onderzoek doen naar agressie en emotieregulatie. Het resultaat is een docu met veel herkenbare situaties, maar ook eentje die verrassende inzichten oplevert.

Dat zegt ook Rembert Sierksma, Innovatiecoördinator bij Veilig Verkeer Nederland. "Ik was enthousiast omdat boosheid zo primair en ongrijpbaar is, maar ook super herkenbaar. We schieten allemaal wel eens uit onze slof en denken dan achteraf: ‘Waar kwam dat vandaan en had dat niet anders gekund?"