Leerlingen verzwijgen coronaklachten vanwege wachtlijsten CBR

CBR rijswijk

Leerlingen zouden coronaklachten of vakanties in oranje gebieden verzwijgen, om annuleringen te voorkomen en zo nog langer moeten wachten. Dat zeggen brancheverenigingen en het CBR tegen BNR nieuwsradio.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Rijschoolleerlingen zijn door het CBR opgeroepen om te vertellen als ze uit een risicogebied komen of coronaklachten hebben. Dan wordt het examen geannuleerd en opnieuw ingepland. Maar door de lange wachtrijen bij het CBR, zijn leerlingen bang om weer onderaan de lijst te belanden. Hierdoor verzwijgen ze de eventuele klachten.

Geen goede zaak

Onder andere Jos Post,  voorzitter van de Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR), bevestigd dit verhaal aan BNR. Hij geeft aan dat hij regelmatig van leerlingen hoort dat niet iedereen altijd eerlijk is. "Het zijn geluiden die we zeer regelmatig horen. Ik keur het niet goed, maar ik kan het wel begrijpen. Zowel van instructeurs als van leerlingen."

Vereniging Rijschool Belang (VRB) vindt het geen goede zaak. "Op het moment dat een leerling wel besmet blijkt te zijn, moet niet alleen de leerling, maar ook de instructeur en de examinator in quarantaine. Dat kan ertoe lijden dat rijlessen worden uitgesteld of dat examens worden geannuleerd." 

Wachttijd

Ook het CBR weet van deze praktijken af en geeft aan niet blij te zijn met de ontwikkeling. "Ik snap niet dat er leerlingen zijn die willens en wetens de gezondheid van zichzelf en anderen op het spel zetten vanwege de eventuele wachttijd." 

Volgens VRB kan deze wachttijd echter oplopen tot enkele maanden. Het CBR liet weten dat het geen extra capaciteit kan vrijmaken voor deze 'corona' annuleringen. "Dit gaat dan ten koste van de beschikbare examencapaciteit voor andere leerlingen." Maar in overleg zou er kunnen worden gekeken of de leerling op korte termijn kan worden ingepland.