Meerderheid Nederlanders wil elektrisch rijden

elektrische_auto_1

Meer dan de helft van de Nederlanders wil in de toekomst elektrisch gaan rijden, zo'n zes op de tien mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Het aanbod van betaalbare elektrische auto's groeit gestaag, waardoor ook mensen met lagere inkomens een elektrische auto zouden kunnen aanschaffen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Uit de Elektrisch Rijden Monitor, dat de ANWB gisteren presenteerde, blijkt dat een meerderheid (56%) van de Nederlanders in de toekomst een elektrische auto overweegt. Vijf procent daarvan wil dat binnen twee jaar doen.

Toch schaft lang niet iedereen ook daadwerkelijk een elektrische auto aan. Dat komt met name door de hoge aanschafprijs. Ook blijkt de consument niet goed op de hoogte van de fiscale voordelen. 

Steeds betaalbaarder

Er komen in 2020 wel steeds meer 'betaalbare' elektrische auto's op de markt. Zo komen er volgens de ANWB diverse kleine modellen onder de 30.000 euro op de markt en groeit vooral het segment tussen de 30.000 en 40.000 euro. De totale kosten van aanschaf, bezit en gebruik (Total Cost of Ownership) komen met zo'n 2 a 3 procent duurder, ook steeds dichter bij die van een gewone auto. 

Om de particuliere koper te verleiden elektrisch te rijden, komt er in 2020 een aanschafsubsidie voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto's. Maar zo'n 30 procent van de Nederlanders in het onderzoek heeft gehoord over de aankomende stimuleringsmaatregelen. Dat een elektrische auto nu al is vrijgesteld van wegenbelasting, weet slechts 18 procent. Bij de zakelijke rijder zijn de fiscale voordelen wel bekend: met dank aan een gunstig bijtellingspercentage is het aantal elektrische auto's het afgelopen jaar ongeveer verdubbeld. 

Onderzoek

De Elektrisch Rijden Monitor 2019 is een jaarlijks onderzoek van de ANWB naar de ontwikkeling van de elektrische auto in Nederland, hoe de consument daarop reageert en welke belemmeringen worden ervaren bij de overgang naar elektrisch rijden. 

Voor het onderzoek van de ANWB werden 2.006 automobilisten naar hun mening gevraagd over elektrisch rijden.