Minder mensen met drank achter het stuur

Agenten bekeuren fors minder mensen die met drank op achter het stuur kruipen. In 4 jaar tijd daalde het aantal gepakte drankrijders met bijna een kwart. Volgens de politie rijden bestuurders bewuster, aan het aantal controles is niet getornd.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Afgelopen jaar werden bijna 35.000 automobilisten beboet die met een borreltje te veel op in hun auto reden. In 2010 waren dat er nog bijna 46.000. “Controles en campagnes lijken hun vruchten af te werpen”, zegt politiewoordvoerder Remco Gerretsen.  

Verkeersonderzoeker Sjoerd Houwing bij het SWOV, het Wetenschappelijk Onderzoeksbureau Verkeersveiligheid, bevestigt dat er de afgelopen decennia steeds minder bestuurders met alcohol op zijn betrapt. “Er is de afgelopen jaren onmiskenbaar een cultuuromslag geweest.”  

Alcoholslot

Volgens Houwing is dat mede te danken aan speciale handhavingteams die sinds 1999 drankrijders proberen op te sporen en de introductie van de BOB-campagne kort daarna. Maar ook de strengere regels voor beginnende bestuurders in 2006 en het onlangs ingevoerde alcoholslot.  

Toch zijn er mogelijk ook andere oorzaken die de forse daling van het aantal bekeurde drankrijders in de afgelopen 4 jaar verklaren. “Wellicht hebben sociale media een invloed op de pakkans omdat controles zo razendsnel bekend zijn. Of speelde de crisis een rol en gingen mensen minder vaak uit. Dat zou nader moeten worden onderzocht”, zegt Houwing.

Blaastest

En er is mogelijk nog een reden. “Ik merk dat verkeershandhaving steeds minder prioriteit krijgt. Als in Zeeland minder wordt gecontroleerd, zou het mij niets verbazen als dat overal zo is”, zegt voormalig verkeersofficier Koos Spee. Agenten lieten in Zeeland tussen 2010 en 2012 15 procent minder bestuurders blazen. Geen landelijke tendens, stelt de politie. Landelijk moeten elk jaar rond de 1,2 miljoen automobilisten een blaastest ondergaan.  

Bron: AD