Nederlandse snelwegen worden drukker

Het CBS meldde afgelopen vrijdag dat het steeds drukker wordt op de Nederlandse snelwegen. Het aantal auto's, vrachtauto's, bussen en motoren op de weg was in 2014 gemiddeld 4 procent hoger dan een jaar ervoor.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De stijging heeft zowel te maken met het economisch herstel als het afronden van wegwerkzaamheden, waardoor verkeer beter kan doorrijden. Het CBS verwacht dat de zogeheten verkeersintensiteit nog wel even blijft toenemen.

De drukste snelweg van Nederland is de A13 tussen Den Haag en Rotterdam. Elk uur rijden daar gemiddeld ruim 5800 auto's. Na de A13 komen de A10 (ring Amsterdam) en de A12 (Den Haag - Utrecht - Arnhem - Duitsland). De rustigste rijksweg is de N33 tussen Assen en de Eemshaven.

Filefeitjes

Precies zestig jaar geleden stond er op Tweede Pinksterdag de eerste geregistreerde file ooit. Toen stonden we nog vrolijk in de file, nu slepen we ons mopperend door de lange rijen auto's. Om de drukte op de Nederlandse snelwegen te vieren staan hieronder een aantal merkwaardige filefeitjes:

1) De langste file ooit in Nederland werd gemeten op 25 november 2005. Op de A2 tussen Amsterdam en Eindhoven stond toen 92 kilometer file door sneeuwval. Sommige bestuurers stonden wel 12 uur vast.

2) Op de Nederlandse wegen stonden al eens files door olifanten, een kangoeroe en rendieren.

3) Er zijn al meerdere filebaby's geboren. De laatste keer was op 27 mei 2014 toen in de file op de A1 bij Naarden een kind ter wereld kwam

4) IKEA Delft schafte begin 2014 het '1-euro ontbijtje' af. Reden: door de massale toeloop ontstond teveel file op de naastgelegen A13.

5) De hoeveelheid file, gemeten in filezwaarte, is tussen 2007 en 2014 bijna gehalveerd. De belangrijkste reden daarvoor zijn wegverbredingen in de afgelopen jaren.

6) Met 23,5% van de filezwaarte is de donderdag de dag met de meeste files. Op dinsdag staan 22,9% van de files.

7) Van 30,9% van de files is een oorzaak aan te wijzen, zoals een ongeval of wegwerkzaamheden. 69,1% van de files wordt veroorzaakt door spitsaanbod of er is geen oorzaak bekend.

9) Een op de zeven weggebruikers zegt wel eens te flirten in de file.

10) Op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht stonden tot in de jaren 80 weleens files door kruisende treinen van de spoorwegovergang.

Bron: Autoweek