Negen tips om een goede WRM-opleider te vinden

Als je besloten hebt om een opleiding tot rijinstructeur te volgen, wil je natuurlijk wel weten of je te maken hebt met een betrouwbare en goede opleider. In ons land hebben we verschillende opleidingsinstituten waar je een instructeursopleiding kunt volgen, maar wat onderscheidt de ene opleider nou eigenlijk van de ander?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In Nederland staan negen opleidingsinstituten vermeld op de website van het IBKI. IBKI is de instantie die aangewezen is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het ontwikkelen en afnemen van theorie- en praktijkexamens en de uitgifte van de bevoegdheidspassen. Een opleider wordt pas bij IBKI vermeld als ze minimaal honderd examens per jaar hebben. Een norm om een vorm van professionaliteit aan te duiden.

De negen grootste opleiders

Op dit moment staan negen opleidingsinstituten geregistreerd bij IBKI. De laatst beschikbare cijfers zijn afkomstig uit de periode 1 april 2016 tot en met 31 maart 2017. Hieronder een overzicht afkomstig van de website van IBKI.

  1. De VerkeersAcademie  (1.629 examens)
  2. Firstt (664 examens)
  3. Knetemann Opleidingen (317 examens)
  4. Jongepier Verkeersopleidingen (309 examens)
  5. Van Buuren opleidingen (177 examens)
  6. Verkeersschool Nelen (177 examens)
  7. Hoekstra Verkeersopleidingen (164 examens)
  8. Ayat Verkeersschool (157 examens)
  9. Veldhovense Rij-instructeurs Opleiding (108 examens)
Slagingspercentage

Het slagingspercentage is het aantal kandidaten dat slaagt in verhouding tot het totaal aantal deelnemers dat op gaat. Het slagingspercentage is voldoende als de opleider minimaal op het landelijk gemiddelde van IBKI zit. In de periode 1 april 2016 tot en met 31 maart 2017 beslaat het landelijk gemiddelde voor WRM-opleiders voor categorie B exact 57,6 procent. Als we kijken naar de drie grootste WRM- opleiders, dan zitten daar grote verschillen tussen:

  1. De VerkeersAcademie (64,0 procent)
  2. Knetemann Opleidingen (54,9 procent)
  3. Firstt (49,5 procent)
Onze tien gouden tips

Als je binnenkort wilt starten met een instructeursopleiding, doe je er verstandig aan om WRM-opleiders met elkaar te vergelijken. Informeer daarbij in elk geval goed naar de volgende negen aspecten:

Slagingspercentage
Vergelijk de slagingspercentages van de verschillende opleiders en kijk daarbij ook goed naar het totaal aantal kandidaten die voor een examen zijn opgegaan. Het is tenslotte een stuk makkelijker om een hoog slagingspercentage te halen met een kleiner aantal afgeleverde WRM-instructeurs.

Persoonlijke aanpak
Kijk goed hoe een opleider zich online op de website en via social media profileert. Lees ook een aantal beoordelingen achtergelaten door (oud-)studenten. Komen woorden als ‘persoonlijk’, ‘betrokken’ en ‘vriendelijk’ bijzonder vaak terug, dan weet je dat je goed zit. Een goede opleider hecht veel waarde aan persoonlijke aandacht en goede begeleiding.

Kundige docenten
“Het is niet de tent, maar de vent.” Een veelgehoorde uitdrukking die weergeeft hoe belangrijk het is om met goede vakmensen te werken.  De docent die les geeft, kan de volledige ervaring tijdens het opleidingstraject maken of breken. Beoordelingen waarbij docenten bij naam genoemd worden, zijn opvallend vaak positief. Probeer dus vooraf te ontdekken van wie je les gaat krijgen.

Manier van studeren
Het is belangrijk om van tevoren voor ogen te hebben op welke manier je graag wilt sturen. Als je doordeweeks een baan hebt, is het fijn als je de mogelijkheid hebt om in de avond of op een zaterdag je studie te volgen. Ook bieden sommige opleiders blended learning aan. Dait is een studiemix tussen online studeren en klassikale opleiding. Wil je helemaal niet afhankelijk zijn van docenten en vaste lestijden, dan biedt een e-learning meer uitkomst. Vraag ook altijd of je het lesmateriaal mag in zien.

Breed aanbod
Je wilt jezelf in de toekomst als rijinstructeur wellicht doorontwikkelen. Misschien als motorinstructeur of juist op het gebied van Autisme en ADHD. Het is een groot voordeel als jouw opleidingsinstituut dan een breed aanbod aan vervolgopleidingen en bijscholingen aan kan bieden.

Startdata
Heeft de opleider van jouw voorkeur meerdere vestigingen? Kijk dan goed naar de startdata waarop jouw opleiding aangeboden wordt. Als je bij verschillende vestigingen dezelfde startdata ziet staan, is de kans groot dat klassen bij te weinig aanmeldingen worden samengevoegd. Dat kan zomaar betekenen dat je ineens naar een locatie moet die een stuk verder weg ligt. Informeer hier van tevoren goed naar.

Bereikbaarheid
Denk van tevoren goed na over hoe ver je wilt reizen om de opleiding te volgen. Veel opleiders beschikken maar over één locatie en het is zonde als die ruim 50 kilometer bij jou vandaan zit. Er zijn overigens ook een aantal WRM-opleiders die meerdere vestigingen hebben, verspreid over het land. Naast dat de locatie goed bereikbaar moet zijn, worden vaak ook de telefonische bereikbaarheid en reactiesnelheid op e-mails van de opleiders genoemd. Evenals de bereikbaarheid van docenten om vragen tijdens of na een lesdag te beantwoorden.

Toepasbaarheid
Opleidingen worden ook sterk beoordeeld op hun toepasbaarheid. Met andere woorden: in hoeverre sluiten ze aan op de praktijk? Probeer vooraf na te gaan of een opleider werkt met een praktijkgericht onderwijsprogramma en in hoeverre docenten aldaar zelf over voldoende praktijkervaring beschikken.

Goede voor- en nazorg
Neem contact op met de verschillende opleiders die jouw voorkeur genieten, het liefst door persoonlijk bij ze langs te gaan. Let tijdens het gesprek goed op welke eerste indruk de opleider je geeft. Hoe word je te woord gestaan? Worden al je vragen eerlijk beantwoord? En wordt er uitgebreid de tijd voor je genomen of verloopt het gesprek eerder haastig? Ga online na wat oud-studenten van de nazorg vinden. Werd alles op tijd afgehandeld en konden ze na het behalen van hun diploma nog met vragen bij de opleider terecht?

Communicatie
Vraag overal een studiegids aan en vergelijk de informatie met elkaar. Is de informatie duidelijk en transparant of blijf je nog met heel veel vragen zitten? Bekijk ook reviews van opleiders.

Twijfel je nog? Dan kun je altijd contact opnemen met bijvoorbeeld de Bovag in Bunnik.

Rest ons om je heel veel succes te wensen met je opleiding.