Nieuwe bijscholing: 'Gesprekstechnieken'

bijscholing 47 incidentmanagement

De ouders van je leerling uitleggen dat hij/zij nog geen praktijkexamen kan afleggen, kan soms best lastig zijn. Helemaal als de ouders daar vervolgens boos op reageren. De nieuwe bijscholing 'Gesprekstechnieken' van De VerkeersAcademie leert je om lastige gesprekken constructief op te bouwen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

"Rijinstructeurs zijn de hele dag in gesprek met veel mensen. Niet alleen de leerlingen, maar ook hun ouders, de examinator en andere betrokkenen", vertelt Gijs Kantelberg van De VerkeersAcademie. "Natuurlijk redt de gemiddelde rijinstructeur zich daar prima mee. Maar we merken dat de consument steeds kritischer wordt en dat vergt andere gespreksvaardigheden." 

Ouders

Als voorbeeld geeft Kantelberg aan dat ouders soms denken te weten wanneer een leerling klaar is voor het rijexamen. "De leerling koopt bijvoorbeeld een lespakket van dertig lessen inclusief examen. Sommige ouders denken dat dat ze een rijbewijs hebben gekocht. En de teleurstelling is dan groot als na die dertig lessen blijkt dat de leerling nog niet klaar is voor het examen. Ouders hebben niet in de gaten dat er gemiddeld veertig of vijftig lessen worden afgenomen." 

Wat ook niet meehelpt is dat ouders hun eigen prestatie vergelijken met dat van hun zoon of dochter. "Als vroeger ze zelf met 15 lessen zijn afgereden, verwachten ze dat ook van hun zoon of dochter. Dat is niet realistisch." 

Gesprekstechnieken

Om zo'n gesprek aan te gaan kan nog wel eens lastig zijn. "Je wil de klant tevreden houden, ook als je het niet eens bent met wat ze zeggen. En dat gaat niet alleen om de leerling of de ouders, maar ook bijvoorbeeld om de examinator. Wat zeg je als je het niet eens bent met de uitslag van een examen? Hoe pak je dat nou het beste aan? Soms loopt zo'n gesprek onbedoeld uit de hand, ziet ook het CBR", geeft Kantelberg aan. "Hoe kom je voor je leerling op?"

In de bijscholing gesprekstechnieken kunnen rijinstructeurs leren hoe hiermee om te gaan. "We pakken het serieus aan, met specialisten.  In deze dagcursus leer je in de ochtend over verschillende gesprekstechnieken van een ervaren gedragstrainer. In de middag ga je aan de slag met een trainingsacteur om verschillende situaties te oefenen." 

Incompany

Er wordt tijdens de cursus ingegaan op persoonlijke situaties. "Vooraf kan je per mail wat vragen beantwoorden over welke situaties jij lastig vond. Daar kun je dan mee aan de slag. Je leert door te doen." 

De bijscholing is ook incompany te doen. Rijscholen kunnen zo hun eigen specifieke casussen voorleggen. Kantelberg roept hen daarom op contact op te nemen. Dat kan via mail en telefoon.

Cursus

De bijscholing duurt één dag. 

De volgende data staan gepland:

13-11-2020 Nieuwegein gesprektechnieken
02-12-2020 Zwolle gesprektechnieken
20-01-2021 Best gesprekstechnieken
17-02-2021 Delft gesprektechnieken
24-03-2021 Nieuwegein gesprektechnieken


Kijk op de Verkeersacademie voor meer informatie.