'Nieuwe' examenkandidaten kunnen vanaf eind juli afrijden

bovag rijles

Voor de periode vanaf 27 juli t/m 18 oktober kunnen rijscholen 100.000 examens reserveren voor 'nieuwe' examenkandidaten. De capaciteit wordt vanaf vandaag stapsgewijs beschikbaar gesteld, zoals is afgesproken met de rijschoolbranche, schrijft het CBR.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Bij het CBR kon tot nu toe alleen voor uitgestelde examens worden gereserveerd. Mogelijk blijft op een aantal locaties capaciteit over nadat alle uitgestelde examens daar zijn gereserveerd. In dat geval worden deze overgebleven examenplekken in die locaties vrijgegeven voor andere kandidaten. 

Hoge reserveringstermijnen.

De lockdown vanwege het coronavirus viel in een drukke periode. Het CBR heeft daardoor ruim 300.000 theorie- en praktijkexamens moeten annuleren. Daarom verwacht het CBR dat de reserveringstermijnen voorlopig hoog zullen blijven.

Op social media klagen veel rijschoolhouders dat er nog steeds over de drukte in het reserveringssysteem. Veel mensen komen er niet doorheen. Vanaf het begin van de herstart zijn er al problemen met het reserveren van examens. 

Cijfers sinds herstart

Sinds de herstart van de dienstverlening zijn ruim 210.000 examens ingepland door kandidaten en rijscholen. Het gaat om 99.000 theorie- en 94.000 praktijkexamens. CBR verwelkomde sinds 13 mei 21.000 mensen voor het theorie-examen. Vanaf 18 mei deden ruim 8.500 mensen een praktijkexamen. 21.000 mensen deden sinds 13 mei een theorie-examen.

Voor 85% kandidaten van wie het praktijkexamen voor de auto, motor of bromfiets door corona werd afgelast, heeft de rijschool in de komende weken, tot en met 24 juli, alsnog een examen geboekt.