Nieuws voor rijscholen

Europese Commissie

NL vrijstellingen voor Code 95 op de helling

donderdag 18 september 2014 |

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar onderdelen van de Nederlandse wet- en regelgeving m.b.t. de verplichte periodieke nascholing van beroepschauffeurs. Dit kan vergaande consequenties hebben.

Lesautolease.nl (advertentie)

Nederland uitzondering in Europa

Uit een eerder onderzoek van de Europese Commissie bleek al dat Nederland de EU richtlijn vakbekwaamheid niet juist had geimplementeerd. De kritiek van de EC leidde in 2013 tot aanpassingen in het systeem van (certificering van) nascholingscursussen. N.a.v. diverse meldingen is de Europese Commissie nu een nieuw officieel onderzoek gestart naar de gang van zaken in Nederland. Opnieuw staan elementen van de Nederlandse aanpak ter discussie.

Vrijstelling oudere chauffeurs

Het onderzoek van de Europese Commissie richt zich op een bijzondere Nederlandse regel, namelijk dat chauffeur die geboren zijn voor 30 juni 1955 vrijgesteld zijn van de verplichte periodieke nascholing. Andere Europese landen verwonderen zich over deze regel en vragen menen dat Nederland hiermee over de schreef gaat.

Onderzoek Europese Commissie

Het onderzoek van de EC richt zich op twee elementen: 1. mag Nederland uberhaupt zelf (buiten de EU richtlijn om) vrijstellingen weggeven? En 2. is het geen leeftijdsdiscriminatie als oudere chauffeurs worden vrijgesteld, terwijl jongere chauffeurs wl de verplichte nascholing moeten volgen? Beide vragen zouden weleens negatief kunnen uitpakken voor Nederland.

Gevolgen

Het CBR (CCV) verwijst naar het ministerie van I&M en het ministerie hult zich in stilzwijgen. De redenen voor deze geheimzinnigheid blijven onbekend. Uit officiele documenten van de Europese Commisie blijkt echter dat men deze zaak zeer serieus heeft beetgepakt.

Mocht de EC besluiten dat Nederland deze nationale vrijstelling weer moet intrekken, dan betekent dat dat tienduizenden oudere chauffeurs alsnog voor 10 september 2016 hun 35 uur nascholing moeten afronden.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is d nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!