No-claim korting meerijdende kinderen

Jongeren bouwen bij de ANWB nu zelf no-claim korting op door rijervaring op te doen in de auto van hun ouders. Jongeren tussen de 17 en 25 jaar met een rijbewijs kunnen worden bijgeschreven op de polis van hun ouders. Zo kunnen zij al no-claim korting opbouwen vóórdat zij zelf een auto hebben en wordt een autoverzekering ook voor jongeren met goed rijgedrag betaalbaar.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Risicogroep

Jongeren tot 25 jaar worden door verzekeraars gezien als een verhoogd risico. Jongeren hebben weinig of geen rijervaring en rijden vaker schade. De premie voor een autoverzekering voor deze leeftijdscategorie is daarom vaak erg hoog. Sommige verzekeraars sluiten de jongste leeftijdsgroepen zelfs helemaal uit.

Fraude

Jongeren stellen om die reden de aanschaf van een eigen auto soms zelfs uit tot de premie van een verzekering wat meer binnen hun bereik komt. Of veel jongeren denken goedkoop uit te zijn door hun auto te verzekeren op naam van de ouders. Toch is dit niet verstandig en kost het op de lange termijn zelfs geld. Het is namelijk een vorm van verzekeringsfraude. Jongeren profiteren in dat geval weliswaar van een gunstige premie, maar ze bouwen zelf geen schadevrije jaren op. Belangrijker nog is dat onjuiste informatie over de hoofdbestuurder bij het melden van schade tot problemen leidt.

Goed rijgedrag in gezinsauto beloond

De ANWB wil het nu mogelijk maken dat jongeren tussen de 17 en 25 jaar – met een rijbewijs én aantoonbaar goed rijgedrag – beloond worden met een korting op de premie als zij hun eigen eerste auto willen verzekeren.
Jongeren die gebruik maken van de gezinsauto kunnen daarom voortaan worden bijgeschreven op de ANWB-verzekeringspolis van hun ouders of verzorgers. Hierdoor kunnen zij als beginnend bestuurder meteen starten met de opbouw van no-claim. Dat biedt vervolgens de mogelijkheid tot een aantrekkelijke no-claimkorting die zij krijgen als ze zelf ooit een auto kopen en hun eigen ANWB-Autoverzekering afsluiten.

Bronnen: ANWB /Geld.nl