Nu al 1679 afgebroken rijexamens in 2018

Volgende week, op maandag 29 oktober, gaat de verplichte wachttijd van zes weken in na een afgebroken rijexamen. Het CBR laat mensen bij wie het rijexamen wordt afgebroken omdat ze nog onvoldoende rijvaardig zijn, vanaf dan, minimaal zes weken wachten voordat ze weer een poging mogen doen.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

De maatregel komt er niet voor niets. Tot en met september dit jaar hebben examinatoren al 1.679 autopraktijkexamens moeten afbreken omdat de kandidaat een direct gevaar vormde voor zichzelf, de meerijdende instructeur, de examinator en het overige verkeer. De kandidaten die een ingreep kregen zijn een gevaar op de weg. Zo voegen ze bijvoorbeeld met een slakkengangetje in op de snelweg, kennen de voorrangregels niet, rijden te hard binnen de bebouwde kom en snijden medeweggebruikers af.

Grote regionale verschillen

De zes weken wachttijd is geen straf maar slechts de tijd die minimaal nodig is om de aankomend automobilisten op het juiste niveau te krijgen. Gemiddeld haalt de helft van de examenkandidaten het rijexamen niet.  Wel zijn er  grote regionale verschillen in succes bij het rijexamen. In Limburg slaagden in de eerste 9 maanden van dit jaar 57,7% voor het examen. Het hoogste percentage van alle provincies. In Zuid Holland werd er het minste succes geboekt, daar slaagde  slechts 43,9 procent, minder dan de helft van de examenkandidaten.

Examen vaakst afgebroken in Noord Holland

In Noord Holland werden verreweg de meeste examens afgebroken, maarliefst 576 (1,2%) van de examens werd hier afgebroken in de eerste negen maanden van dit jaar. In Flevoland waren dat er slechts 11 (0,3%) en in Zeeland ging het ook niet slecht met 15 afgebroken examens (0,2 %) .  Zuid Holland staat met tot nu toe 558 (0,7%) afgebroken examens op de tweede plaats van het hoogste aantal afgebroken examens.

 

Meer via »