OM in beroep na uitspraak politierechter over alcoholslotprogramma

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de Haagse politierechter in een zaak waarbij een verdachte van dronken rijden ook door het CBR deelname aan het alcoholslotprogramma opgelegd had gekregen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Op 1 mei 2014 moest een 53-jarige vrouw uit Den Haag voorkomen voor het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw had voordat zij bij de rechtbank moest verschijnen in verband met dronken rijden van het CBR een maatregel opgelegd gekregen. Zij moest deelnemen aan het alcoholslotprogramma (ASP) als voorwaarde om haar rijbewijs voorwaardelijk terug te krijgen.

Tweemaal zelfde delict

Naast deze maatregel van het CBR, dagvaardde het Openbaar Ministerie de vrouw omdat zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De Politierechter verklaarde het OM vervolgens niet ontvankelijk. Volgens de rechter is de vrouw door de maatregel van het CBR al gestraft en kan iemand volgens de wet niet tweemaal voor hetzelfde delict worden bestraft.

ASP geen strafrechtelijke sanctie

Volgens het OM is de maatregel van het CBR een bestuursrechtelijke maatregel, en dus niet strafrechtelijk. Dat het ASP als straf wordt ervaren, is naar het oordeel van het OM iets anders dan dat het juridisch als strafrechtelijke sanctie kan worden gezien. Het OM wil naast de verplichting van het alcoholslotprogramma ook een strafrechterlijke sanctie.

Het OM voelt zich in zijn mening gesterkt door diverse uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 23 oktober 2013 en van het gerechtshof Amsterdam van 11 maart 2014. Dit is de reden dat het OM de zaak aan een hogere rechter voorlegt.

Werk voor de rechter

Begin april al kwam het bericht dat advocaten ervoor pleiten om het alcoholslot wél onder het strafrecht te laten vallen. Nu bepaalt het CBR wie een alcoholslot krijgt. Maar het is een strafmaatregel en daarom zou een rechter zich erover moeten buigen en de persoonlijke omstandigheden meewegen. Annemiek van Spanje van KHDS Advocaten legt uit op BNR Nieuwsradio uit waarom dat zo belangrijk is. Klik hier om het radio-item te beluisteren.