Ondernemer van de week is Hans van Vlijmen, eigenaar van het bedrijf Dreamlake

Dreamlake ontwikkelt virtual reality applicaties voor zakelijke toepassingen. Één van zijn projecten is het ontwikkelen van virtuele rijlessen en Hans vertelt ons meer over de mogelijkheden die virtuele rijlessen kunnen bieden.

VERJO

— Advertentie —

Sinds 2013 ontwikkelt Hans samen met zijn team technische applicaties voor ‘virtual reality’. Zijn aandacht gaat onder andere uit naar de rijschoolbranche en de mogelijkheid om in een virtuele leeromgeving rijlessen aan te bieden.

Wat doet Dreamlake? 


Dreamlake kan virtuele simulaties maken die in het echte leven schaars, duur of zelfs nog in ontwikkeling zijn. Deze simulaties geven een voorsprong in het echte leven, wanneer mensen deze situaties vervolgens echt zullen meemaken. Voor de rijschoolbranche is Dreamlake virtuele simulaties aan het ontwikkelen die tijdens de rijopleiding gebruikt kunnen worden. Vooral voor complexere zaken zoals rij-angst, noodsituaties en speciale verrichtingen is ‘virtual reality’ een uitkomst.

Hoe ben jij op het idee gekomen om virtuele rijlessen te gaan ontwikkelen?

“Binnen mijn bedrijf MMGuide houden wij ons bezig met het ontwikkelen van business intelligence oplossingen en diensten voor data-intensieve omgevingen. Data-intensieve omgevingen zijn onder meer de bank- en verzekeringssector, de kennisintensieve en educatieve industrie. Een medewerker van MMGuide vroeg mij in 2012 om geld en tijd vrij te maken voor een bijzonder project, namelijk de “Oculus Rift bril”. Hiervoor moest software worden ontwikkeld en wij hebben gekeken welke bedrijfsprocessen wij zouden kunnen ondersteunen met virtuele realiteit. In eerste instantie hebben wij ons vooral gericht op verkoopondersteuning, maar wij zagen ook dat de software geschikt was voor trainingssituaties. Daarom hebben wij o.a. de slag gemaakt binnen de rijschoolbranche en hebben wij een virtuele rijles omgeving ontwikkeld.” 

Gaan virtuele rijlessen de huidige rijlessen vervangen?

“Dat denk ik niet. Ik verwacht dat virtuele realiteit de rijopleiding gaat ondersteunen in bijzondere praktijksituaties. Het geeft een rijinstructeur de mogelijkheid om op een andere manier de rijlessen aan te bieden, maar dit geldt ook voor het theoriegedeelte van een rijopleiding. Onze diensten worden gemaakt om de rijschool te ondersteunen maar zeker niet om praktijklessen te vervangen door rijlessen in een virtuele omgeving.”     

Wat kunnen wij van Dreamlake verwachten?

“Wij beseffen dat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat en daarom zijn wij druk bezig met marktonderzoek. De Oculus Rift bril wordt door ons niet alleen binnen de rijschoolbranche ingezet, maar ook voor verkoopondersteuning en momenteel zijn wij vooral de mogelijkheden aan het bekijken. Mijn intentie is om samenwerkingen aan te gaan met bestaande bedrijven binnen de rijschoolbranche om samen te kunnen kijken naar de mogelijkheden en toepasbaarheid van virtuele rijlessen.” 

Dreamlake