Ook TomTom gaat zelfrijdende auto’s testen

Ook TomTom gaat de zelfrijdende auto testen. Met de tests wil TomTom bijdragen aan het ontwikkelen van technologie die nodig is voor het autonoom rijden.

VERJO

— Advertentie —

TomTom heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan de auto. De testauto werd donderdag onthuld in de aanloop naar de autobeurs IAA in het Duitse Frankfurt. Alhoewel TomTom niet bekend maakte wanneer en waar de testritten worden uitgevoerd, was op een promotievideo, die gepresenteerd werd, de stad Berlijn te zien.

Kaarttechnologie

Met de auto wil TomTom  uitvoerig het autonome systeem testen en de achterliggende techniek, zodat het bedrijf zijn eigen kaarttechnologie kan doorontwikkelen. De flink aangepaste Volvo XC 90, die TomTom gebruikt voor de tests, heeft onder andere acht laserscanners, een stereocamera, GPS en zes radars. Die meten precies waar de auto zich bevindt en hoe de omgeving eruitziet. De verzamelde data wordt vervolgens vergeleken met de bestaande TomTom HD-kaart. De combinatie van 360 graden omgevingsverkenning en het vergelijkingsmateriaal met de kaart zorgen ervoor dat de auto kan berekenen hoe naar een bestemming te rijden.

Doorontwikkelen

Om die kaarten zo nauwkeurig mogelijk te maken, is TomTom ook een samenwerking aangegaan met het Hella Aglaia. Op dit moment maken meer dan een miljoen gedeeltelijk zelfrijdende autos, gebruik van de kaarten, zegt TomTom. De resultaten van de testritten worden ook gebruikt om de huidige TomTom-diensten te verbeteren. Hoe beter TomTom de kaarten doorontwikkelt, hoe groter de kans dat het met succes zijn technologie aan autofabrikanten kan verkopen.