Opgelet: laat je hond niet ‘even’ achter in snikhete wagen

De zomer komt steeds dichterbij en de temperatuur neemt toe. Heerlijk weer om op pad te gaan. Helaas zijn er nog steeds onnozele baasjes die denken dat het veilig is om dan hun hond in de auto achter te laten. Jaarlijks sterven hierdoor nog steeds tientallen honden.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Honden zijn ontzettend gevoelig voor warmte. Ze kunnen niet zweten zoals wij dat doen en hebben daarnaast ook nog eens een warme vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen. Ze verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen.

In de auto

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de temperatuur in een afgesloten auto al binnen tien minuten op kan lopen tot boven de 40 graden. Oók in de schaduw. Een hond in de auto kan dan letterlijk geen kant op en raakt oververhit. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. De hersenen kunnen het slechtst tegen te hoge temperaturen en raken vaak als eerste beschadigd met alle gevolgen van dien.

Temperatuur in de auto
Hond overleden

Vorige maand overleed nog een Bouvier nadat hij was achtergelaten in een snikhete auto Limburg. Omstanders merkten op dat de bouvier niet meer reageerde en schakelden direct de politie in om de hond uit de auto te bevrijden. Een medewerker van de Dierenpolitie trachtte de hond nog met natte doeken te koelen, maar het was al te laat. De hond overleed ter plaatse.

Hond in auto: wat doe je?

Zie je een oververhitte hond in een auto, probeer dan in de eerste plaats zo snel mogelijk de eigenaar op te sporen. Lukt dit niet dan raden we aan om de politie en dierenambulance te waarschuwen. Is de hond er inmiddels al zo slecht aan toe dat het levensbedreigend is geworden? Dan mag je een raam inslaan om de hond te bevrijden. Dit is toegestaan en wordt in juridische termen aangeduid als ‘zaakwaarneming’: je treedt op in het belang van een ander.

Afkoelen

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Verplaats de hond eerst naar een koele schaduwrijke plaats. Zorg voor langzame verkoeling door lauw water over de buik te laten stromen of natte handdoeken op de buik te leggen en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water. Koel niet gelijk het hele lichaam af. Een te snelle afkoeling kan het lichaam niet aan waardoor er onderkoeling kan ontstaan, met ook dan grote gezondheidsrisico’s. De temperatuur van een hond ligt rond de 38 graden, zorg dat hij daar niet onder komt. Indien mogelijk kun je hem om de 5 minuten temperaturen ter controle. Geef hem kleine beetjes water te drinken tot hij weer helemaal bij is en het hijgen genormaliseerd is.