Overstekend wild: veel bestuurders reageren verkeerd

In de maand oktober bestaat er grote kans op een wildongeval. Het ontbreekt veel bestuurders echter aan voldoende kennis over wat te doen tijdens en na een aanrijding met wild.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Er zijn relatief veel motorrijders betrokken bij wildongevallen. Een automobilist raakt vaker betrokken bij een wildongeval door een uitwijkmanoeuvre; veel minder vaak is er sprake van een aanrijding.
Een motorrijder raakt juist vaker betrokken bij een wildongeval door wild aan te rijden dan door een uitwijkmanoeuvre.
In het donker is er meer kans op een wildongeval dan overdag of tijdens de schemering. De meest risicovolle tijden per etmaal zijn de uren tussen 20.00 en 01.00 uur en tussen 06.00 en 08.00 uur.
De grootste kans is aanwezig op wegen met een maximumsnelheid van 80 km/h.

Niet uitwijken

Volgens de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, is het veiliger om bij overstekend wild niet uit te wijken. Het beste is om zo hard mogelijk te remmen en een botsing met het dier te laten volgen. Uit simulaties van een aanrijding met een hert is namelijk gebleken dat dit minder snel leidt tot verwondingen dan bij een uitwijkmanoeuvre. Bij de Duitse crashtest botste een personenauto met een snelheid van 40 kilometer per uur tegen een 55 kilo zwaar namaakhert. Hoewel de neus van de auto door de aanrijding flink werd vervormd, bleef de voorruit heel. Bij een echt ongeval zou de bestuurder niet gewond zijn geweest, aldus de onderzoekers.

Bij een uitwijkmanoeuvre zijn de gevolgen vaak veel ernstiger, omdat de kans groot is dat de bestuurder op het tegemoetkomend verkeer of tegen een boom botst. In Duitsland is overstekend wild buiten de bebouwde kom verantwoordelijk voor één op de drie ongevallen die tegen een boom eindigen. In Nederland zijn er naar schatting vijf- tot tienduizend aanrijdingen met overstekend wild. Het gaat dan vooral om reeën, wilde zwijnen en herten. Daarnaast komen jaarlijks zo’n drieduizend honden en tienduizenden katten in het verkeer om het leven.

De Dierenbescherming verbaast zich over het advies. Woordvoerder N. Dorland sprak: “Een test bij 40 km. per uur is nogal onrealistisch. De meeste ongevallen vinden plaats bij 80 of 100 km. per uur. Ik vraag me af of je dan als bestuurder niet gewond raakt”. De dierenbescherming zoekt het liever in preventieve maatregelen, zoals wildroosters en wildspiegels. Veilig Verkeer Nederland kan zich wel vinden in het advies van de ADAC. “Als je moet kiezen, is een mensenleven belangrijker dan een dierenleven”.

Leerlingen voorbereiden op overstekend wild

In het CBR-theorie examen komt dit onderwerp slechts sporadisch aan bod. Veel leerlingen worden niet, of vrijwel niet, voorbereid op een situatie waarin ze wild aanrijden.

Een groot aantal bestuurders in Nederland reageert vervolgens verkeerd bij een aanrijding met wild. Bestuurders beseffen daarbij niet dat doorrijden bij aanrijden van wild strafbaar is; dat ze direct de politie moeten bellen; dat deze een faunabeheerder inschakelt die het dier afvoert, of – als het nog leeft – uit zijn lijden verlost; en dat bij schade aan de auto of de motorfiets het proces-verbaal van de politie nodig is om de schade vergoed te krijgen door de verzekering.