Pas op, criminelen roven zo een katalysator onder je auto vandaan

onderkant auto

Bijzonder verhaal in de Volkskrant afgelopen week. Bendes criminelen stelen niet je hele auto, maar roven alleen de katalysator eronder vandaag. Vooral de Toyota Prius blijkt in trek.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Dat is een onderdeel vlakbij de uitlaat, dat schadelijke verbrandingsgassen omzet tot bijvoorbeeld waterdamp of stikstof. Meer dan duizend automobilisten zijn al de dupe geworden van deze diefstal, blijkt uit het artikel.

Veel geld

Criminelen krikken je auto op, zagen je uitlaat eronder vandaan en de bestuurder heeft het pas door op het moment dat hij gaat rijden. Het maakt namelijk een hels lawaai.

Katalysatoren brengen veel geld op voor criminelen door het laagje platina en palladium. Dit zijn edelmetalen die veel geld waard zijn. De prijs van een kilo palladium is in vijf jaar verviervoudigd en brengt nu rond de 55.000 euro op, schrijft de Volkskrant. De dieven vangen er 50 tot 100 euro per stuk voor. 

Geen oplossing

Naast dat de auto er vaak niet voor verzekerd is, kunnen autofabrikanten er ook weinig aan doen. Want het speciale slot dat Toyota had bedacht om deze diefstal tegen te gaan, blijkt niet genoeg te helpen. Over andere oplossingen wordt nog nagedacht.