Pasfoto met vergiet op het hoofd mag niet op rijbewijs

Een vrouw uit Nijmegen mag geen pasfoto op haar rijbewijs met een vergiet op haar hoofd. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. De vrouw wilde met het vergiet op haar hoofd op de foto, omdat zij dit hoofddeksel als religieus beschouwd. Ze is lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. De Raad van State oordeelde echter dat het Pastafarisme van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster geen echte godsdienst is.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De vrouw strijdt al langer voor de pasfoto met vergiet. Eerder spande ze een rechtszaak aan tegen gemeente Nijmegen, die haar geen rijbewijs wilde leveren met de betreffende pasfoto. De vrouw verloor de zaak doordat de gemeente de foto als niet wettelijk verklaarde. Het is verboden om een hoofddeksel te dragen op een pasfoto, tenzij daar religieuze redenen voor zijn. De gemeente Nijmegen achtte het Pastafarisme geen echte godsdienst.

Vergiet geen religieuze uiting

Daarom besloot de vrouw nu naar de Raad van State te stappen om zo alsnog haar gelijk te halen. De Raad van State oordeelde gisteren echter ook dat de kerk van het Vliegend Spaghetti Monster geen echte godsdienst is en het hoofddeksel dus ook geen echte religieuze uiting. Of de vrouw nu verdere stappen onderneemt of een pasfoto zonder vergiet op haar rijbewijs laat plaatsen is niet bekend.