Personeelstekort belemmert groei rijscholen

Rijschoolondernemers beschouwen het groeiende tekort aan goede rijinstructeurs als een belemmering voor groei. Onconventionele maatregelen zijn onvermijdelijk om het personeelstekort op te lossen, stelt ABN Amro. Ook de Bovag roept op in actie te komen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

ABN Amro verwacht dat de groei de komende jaren in veel sectoren gaat afkalven door het chronische personeelsgebrek. Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeidskrachten sterk toe. De personeelstekorten beginnen nu echt pijn te doen en op korte termijn komt daar geen verandering in. Bedrijven zien zich dan ook genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen.

Salarissen omhoog om personeel te houden

Rijscholen met rijinstructeurs zullen er niet aan gaan ontkomen om de salarissen van rijinstructeurs te verhogen. Sommige rijscholen gaan per 1 januari naar een bruto maandsalaris van 2600 euro voor B-instructeurs.

Nieuwe manieren om rijinstructeurs te binden

Een mogelijke oplossing is om extra te investeren in opleiding en bijscholing, maar dat alleen is niet voldoende. De uitdaging voor ondernemers ligt in het vinden van nieuwe manieren om rijinstructeurs aan zich te binden. Dat zegt niet alleen ABN AMRO. Ook de Bovag stelt dat in hun trendrapport.

“Een kans om die instroom te waarborgen is door de schaarste aan goede instructeurs aan te wenden als argument voor hogere tarieven. Grotere rijscholen kunnen bijvoorbeeld een hoger tarief rekenen aan de klant in ruil voor voldoende beschikbaarheid en flexibiliteit van instructeurs. Hogere tarieven geven ruimte voor een betere beloning en voorkomen het ‘weglekken’ van talent naar andere sectoren. Andere middelen zijn bijvoorbeeld het benadrukken van de voordelen van het beroep (marketing) of het werken met nieuwe businessmodellen waarbij instructeurs zich als franchisenemer of zzp’er kunnen verbinden aan de rijschool.”
 

Meer tips om rijinstructeurs te behouden:

- Bied rijinstructeurs een breed pakket aan opleidingsmogelijkheden
- Bied potentiële instructeurs tegemoetkoming in opleidingskosten
- Werk met een selectieve flexibele schil en laat hen eventueel aanvullend op
- Bied stagemogelijkheden
- Bied flexibiliteit in werktijden
- Promoot lokaal de voordelen van het beroep
- Benadruk uw secundaire arbeidsvoorwaarden