Regels voor hulphond tijdens theorie-examen aangepast, na ingrijpen ombudsman

hulphond

De regels om een hulphond mee te nemen naar het theorie-examen zijn iets aangepast na een ingrijpen van de Nationale Ombudsman. Het CBR vraagt nu niet meer een extra bedrag voor het reserveren van een individuele plaats voor een theorie-examen met een hulphond en gaat beter informeren.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De Nationale ombudsman bood zich over de zaak van Shaya*, valt te lezen in de Telegraaf. Shaya heeft door een vervelende ervaring in het verleden nu hulp van een ptss-hulphond. Toen de theorie-examendatum dichterbij kwam, kreeg ze opeens te horen van het CBR dat de hulphond niet mee mocht de zaal in. 

Geen uitleg

Het CBR legde vervolgens niet duidelijk uit waarom niet kon en gaf alleen maar aan dat ze opnieuw een datum moest reserveren, voor een individuele plek. Daarvoor zou ze vijftig euro extra moeten aanbetalen, die ze later kon terugvragen. Shaya's moeder was het er niet mee eens en belde er achteraan. Toen ook zij geen uitleg kreeg, schakelde ze de ombudsman in. 

Nieuwe regels

De ombudsman kreeg beter gehoor. Het CBR legde uit dat de hond niet meegenomen kon worden omdat andere kandidaten misschien angst zouden kunnen hebben voor de hond. Shaya kreeg vervolgens het aanbod om een individueel examen te doen op dezelfde dag als was gepland en het CBR heeft de regels aangepast. 

Volgens deze nieuwe regels hoeft er niet meer extra betaald te worden en wordt er duidelijker informatie verstrekt over de regels en besluiten.