Reken jezelf slapend rijk met De Rijbewijsconcurrent

Afgelopen vrijdag hebben vele rijschoolhouders een e-mail ontvangen van De Rijbewijsconcurrent waarin de organisatie permanent nieuwe leerlingen beloofd. Naast bergen met voordelen heb je helemaal geen omkijken naar leerlingen en maandelijks schijn je daar minimaal € 3.500,- extra omzet mee te genereren.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In 2013 verschenen de eerste berichten dat de dubieuze franchiseconstructie, genaamd De Rijbewijsconcurrent, onderdeel van Ivano Beheer B.V. failliet verklaard is.  Vele rijschoolondernemers die veel geld hadden geïnvesteerd in de franchiseformule werden door de heer Henk Bakker, destijds eigenaar van De Rijbewijsconcurrent, in de kou gelaten. 

De nieuwe marketing stunt

De e-mail, afkomstig van De Rijbewijsconcurrent is voorzien van een rekentool waarmee je als rijschoolhouder de omzet kunt berekenen. Hierin zien wij dat rijinstructeurs die zeven leerlingen in de maand erbij kunnen gebruiken, op basis van gemiddeld 40 rijlessen, zonder  TTT met een redelijk slaginspercentage tussen  41% - 70%,  wel meer dan € 12.000,- zullen gaan bijverdienen.

Henk Bakker weer in de rechtszaal

“De heer Bakker beloofde mij een flitsende start met vijf rijinstructeurs in Rotterdam, maar toen ik de deur opende stond ik er alleen voor. Vanwege de opstart investering van € 40.000,- en de hoge maandelijkse kosten moest ik binnen zes maanden de deuren sluiten.– aldus Ewald Eilander, ex-franchisenemer van De Rijbewijsconcurrent.

Ewald bleef achter met hoge schulden en belandde kort daarna in de schuldsanering. Hij heeft een rechtszaak aangespannen tegen de heer Bakker maar het vonnis van de rechter heeft De Rijbewijsconcurrent vorig jaar in het gelijk gesteld.

“De rechter gaat voorbij aan de zorgplicht van de franchisegever, daarom ga ik in hoger beroep. In totaal ben ik voor € 90.000,- gedupeerd,  de heer Bakker heeft voorgesteld om de advocaatkosten te betalen van € 5.000,- maar daar ga ik niet in mee.” – aldus Ewald Eylander. 

Laat je goed informeren

Er zijn diverse franchiseconstructies in Nederland en iedere constructie heeft een eigen werkwijze. Er zijn vele voordelen maar uiteraard ook valkuilen.  

 “Laat je altijd door iemand die er verstand van heeft adviseren en ga nooit alleen af op mooie beloftes.  Als je het onderste uit de kan wilt hebben krijg je het deksel op de neus. Omzetbeloftes zijn mooi, maar zet daar dan ook de reële kosten tegenover” – aldus Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen.

Helaas hebben wij geen telefonisch contact kunnen krijgen met de heer Bakker.  De redactie van Rijschool Vandaag blijft de rechtszaak tegen De Rijbewijsconcurrent volgen.