Rekeningrijden: De ANWB wil eerst onderzoek

Maandag kon je op RijschoolVandaag lezen dat het volgens BOVAG, de ANWB en de RAI Vereniging tijd is om rekeningrijden in te gaan voeren. RAI Vereniging wil het rekeningrijden nog steeds doorzetten. De ANWB remt dit echter af en wil eerst een onderzoek.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Vertekend beeld

In september zei ANWB-directeur Frits van Bruggen tegen BNR dat 70 procent van de leden achter de kilometerbeprijzing staat, mits het niet leidt tot een kostenverhoging. Daarmee leek hij ruim baan te maken voor betaling naar gebruik, maar nu haakt de bond toch af. "Het interview geeft een vertekend beeld van het standpunt van ANWB en daar nemen we nu bewust afstand van", zegt woordvoerder Ad Vonk. "Er ligt nog helemaal geen plan. Wij geven een mening op het moment dat er een concreet idee is. Wat wij willen is dat er een eerlijkere beprijzing komt. Hoe die moet worden ingevoerd, moet eerst worden onderzocht."

Zoeken naar de meest effectieve manier

De RAI Vereniging staat juist achter een kilometerbeprijzing en wil een pilot. "Op die manier kunnen we zien hoe rekeningrijden kan worden ingevoerd", - zegt woordvoerder Cees Boutens. "We moeten zoeken naar meest effectieve manier om eerlijk autogebruik te belasten en opnieuw dreigend dichtslibben van wegen tegen te gaan."

Hoe de zaken er nu voor staan, is nog niet bekend. RijschoolVandaag zal je hiervan op de hoogte houden.