‘Rij-instructeurs moeten bewust zijn van onbewuste processen’

Communicatie is overal. Thuis, in de supermarkt, op het werk, maar zeker ook in het verkeer. Wat communiceer je eigenlijk in het verkeer als je met je auto 30 centimeter naar rechts gaat? En wat communiceer je als rij-instructeur op de snelweg als je je knie naar rechts beweegt? “Het zijn vaak maar kleine dingen waar we ons niet bewust van zijn, maar ze zijn wel ontzettend belangrijk”, zo zegt Bernard Elshout, directeur en trainer van Kaber Groep in Breda.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

(On)bewust

Bernard Elshout geeft trainingen in het Neuro Linguïstisch Programmeren ofwel NLP. “Het is erg lastig NLP kort uitteleggen, maar toch ga ik het doen. NLP is eigenlijk een empirische wetenschap over mensen die succesvol zijn. En succesvol zijn is te leren, mits je van je onbewuste processen bewust wordt. Hoe nemen wij de wereld om ons heen waar en hoe reageren wij daar vervolgens bewust of onbewust op. Waarom reageer je zoals je reageert?”, zo legt Elshout uit.
Elshout verklaart zijn uitleg met een voorbeeld. “Stel een leerling in je lesauto zakt steeds op het praktijkexamen. De reden hiervoor is dat hij niet doorschakelt naar de vijfde versnelling, zodra hij op de snelweg rijdt. De examinator doet zijn knie namelijk niet automatisch aan de kant, wat jij als instructeur wél automatisch doet. En hoewel je leerling er niet van bewust is dat hij pas doorschakelt zodra je knie aan de kant is, ben jij je er niet van bewust dat je op de snelweg je knie aan de kant doet. Onbewust voeren we allemaal handelingen uit, die uiteindelijk invloed hebben op jouw prestaties en de prestaties van je leerlingen. Tijdens NLP-trainingen proberen we je bewust te maken van deze onbewuste processen.”

Elshout
Eigen rijschool

Elshout heeft zelf jarenlang autorijlessen gegeven. “Ik ben 27 jaar geleden een rijschool begonnen. Alles ging voorspoedig; het was een enorme drukke periode. Na 15 jaar raakte ik in een burn-out, mede omdat ik bij een verkeerslicht achterop werd aangereden terwijl ik met een leerling stond te wachten voor het rode licht. Eigenlijk was deze aanrijding het duwtje in de rug, letterlijk en figuurlijk. Dit was de mooiste opening voor mijn persoonlijke groei.”
Elshout moest wegens zijn burn-out tijdelijk stoppen met zijn rijschool. In die tijd heeft hij zelf een NLP-opleiding gevolgd, na de opleiding ging bij hem het roer om. 

Training

Inmiddels geeft Elshout NLP-training aan onder andere rij-instructeurs. “Tijdens een training geven we eerst een uitleg over het brein. Hoe werkt het brein eigenlijk precies. Als ik bijvoorbeeld zeg, denk niet aan je huisnummer, dan kun je niet anders dan aan je huisnummer denken. We laten iedereen ervaren - door middel van oefeningen - hoe iets in je hersenen aan of uit wordt gezet.”
 
Volgens Elshout hebben wij mensen een grote valkuil. “Mensen zijn gewoonte dieren. En rij-instructeurs absoluut ook. We doen veel zoals we altijd doen en denken dat het zo goed is. We zitten vast in een patroon en weten niet meer hoe het ook anders kan. Wij leren je tijdens een training aan hoe het wél anders kan en hoe je daarmee je eigen succes creëert. We leren je te kijken naar diegene die naast je zit, want daar draait het om.”

Geen waarheid

Volgens Elshout bestaat er geen waarheid waar aan je je moet vastklampen. Iedere leerling is volgens hem anders. “Ik had laatst iemand in mijn training die eerst een slagingspercentage van 30 tot 40% had. Inmiddels is zijn slagingspercentage gestegen naar 70%. Ligt dat alleen aan mijn training? Nee, dat denk ik niet. Maar door de training zit de instructeur wel beter in zijn vel. Hij communiceert makkelijker en kan exact overbrengen wat hij bedoelt. Hij houdt zich niet langer vast aan een bepaalde waarheid, hierdoor wordt de leerling als het ware meegezogen is zijn positiviteit.”

De NLP-opleiding voor rij-instructeurs kan gevolgd worden bij De VerkeersAcademie en telt mee voor twee dagen verplichte bijscholing voor rij-instructeurs (ook voor RIS-instructeurs). De eerstvolgende opleiding vindt plaats op 2, 3, 9 en 10 juni in Nieuwegein. Lestijden zijn van 9 tot 17 uur. Kosten €599, incl aan- en afmeldkosten IBKI.
Kijk voor meer informatie op de website.