Rijbewijs gewild onder 17-jarigen uit Renswoude

Sinds de start van 2ToDrive halen jongeren steeds vaker vervroegd hun rijbewijs. In Renswoude (Utrecht) wonen de meeste 17-jarigen die de afgelopen vier jaar hun rijbewijs hebben gehaald, blijkt uit cijfers van het databureau LocalFocus.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Minderjarigen weten steeds vaker vervroegd hun rijbewijs te halen. Sinds de start van het experiment 2ToDrive in november 2011 hebben in de periode 2012-2016 al meer dan 212.000 17-jarigen hun rijbewijs gehaald. Meer dan 40 procent van de 17-jarigen deed vorig jaar praktijkexamen, een vijfde van alle examens voor rijbewijs B.

2ToDrive

Door de komst van 2ToDrive kunnen minderjarigen al met 16,5 jaar beginnen aan hun rijlessen. Vanaf 17 mogen jongeren hun praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Na het behalen van het rijbewijs moeten de jongeren nog tot hun achttiende jaar onder begeleiding rijden.

Zuiden

In de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant wisten zo’n 30 procent van alle 17-jarigen hun rijbewijs B te halen. In Groningen, Noord-Holland en Zuid-Holland gold dat voor nog geen 20 procent.

Renswoude

In Utrecht is het landelijke Renswoude de grote koploper. Daar is zo’n 45 procent van de 17-jarigen in het bezit van hun rijbewijs voor categorie B. Een logische verklaring hiervoor is het feit dat veel Renswouders al op jonge leeftijd hun trekkersdiploma halen, waardoor ze al een theorie- en praktijkexamen hebben afgelegd.