Rijlessen op de A15 zijn levensgevaarlijk

Er zijn dringend maatregelen nodig op de A15. Dat zegt burgemeester Kees Veerhoek van de gemeente Neder-Betuwe na het dodelijk ongeluk van afgelopen maandag. Ook voor jongeren is de A15 een lastige weg, vooral tijdens de rijlessen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Verbreed de weg en plaats matrixborden. Dat zegt vrachtwagenchauffeur Roel Rijpstra die maandag op de A15 vlak achter het ongeluk zat waarbij een dode viel. “Dan heb je al een hoop minder ellende.”

Dodelijk ongeluk

Een 62-jarige vrouw uit Tiel kwam om het leven toen de auto waarin ze zat werd geplet tussen twee vrachtwagens. Rijpstra kwam met de schrik vrij. Er zaten zo'n tien vrachtwagens tussen. “We moesten ineens allemaal vol op de rem. Je moet dan alle zeilen bijzetten om het spul op tijd stil te krijgen.”

Rijlessen op de A15

Vanwege de vele vrachtauto’s is de A15 ook een lastige weg voor jongeren die rijlessen volgen. “Het valt niet mee om de snelweg op te komen”, zegt rijinstructeur Verboon. “Bij Tiel heb je nogal korte invoegstroken. Dan moeten alle zeilen bijgezet worden om veilig te kunnen invoegen.”  

Dinsdag reed verslaggever Arjan Hoefakker, van Omroep Gelderland, mee tijdens de rijles van Janine uit Tiel. “Door de korte invoegstroken is het een kwestie van goed opletten en de dode hoek waarnemen. Negen van de tien keer kom je tussen twee vrachtauto’s terecht. Het is belangrijk om heel goed te kijken”- aldus Corné Verboon. 

Onverwachte filevorming

“Als mensen langzamer gaan rijden moet er ineens hard geremd worden. Bestuurders hebben te weinig tijd om te remmen en klappen regelmatig op de voorganger”, zegt rijinstructeur Corné Verboon.

Volgens Kees Veerhoek, van gemeente Neder-Betuwe gebeuren er nog veel ongelukken door onverwachte filevorming op de drukke weg. In 2013 en 2014 zijn na Kamervragen al maatregelen toegezegd, maar volgens de burgemeester is er nog steeds niets gedaan aan de weg bij Neder-Betuwe. Hij wil dat minister Schultz zo snel mogelijk een filedetectiesysteem laat plaatsen op de A15.