Rijscholen liegen over slagingspercentage

Rijscholen wagen zich aan gekke praktijken om meer leerlingen in de lesauto te krijgen. Zo wordt er behoorlijk gesjoemeld met de slagingspercentages volgens de brancheorganisaties BOVAG, VRB en FAM.

VERJO

— Advertentie —

Over de schreef

Slagingspercentages verschillen flink tussen rijscholen. Er wordt daarnaast behoorlijk mee gesjoemeld, zegt voorzitter Peter van Neck van branchevereniging VRB. Hij zegt hierover tegen het RTL Nieuws: “Rijscholen die een laag slagingspercentage hebben, durven rustig op hun site te zetten dat ze een percentage van 70 tot 80 procent hebben.” Andere brancheorganisaties zien ook een toename van dit soort praktijken. Dit is volgens hen te wijten aan het feit dat het aantal rijscholen de afgelopen jaren flink is gestegen. Van 5237 in 2006 naar 8000 op dit moment. Het aantal klanten nam echter niet evenredig toe. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een flinke concurrentiestrijd is losgebarsten. Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, zegt hierover: “Doordat er zoveel rijscholen bij komen, gaan mensen de gekste dingen doen om maar leerlingen te werven. Dikwijls gaan ze daarbij over de schreef.”

Meer toezicht

De brancheorganisaties willen dat er meer toezicht vanuit de overheid komt op rijschoolhouders die zich bezig houden met dit soort praktijken. Dit om de kwaliteit en het imago van de branche te verbeteren. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat echter weten geen bevoegdheden te hebben om deze rijscholen aan te pakken. Het CBR bevestigt dit: “Opleiding en examen zijn in Nederland gescheiden. Wat binnen ons vermogen ligt doen we.”

Bron: RTL Nieuws